Preşedintele Putin- primire triumfală în Serbia, principalul aliat al Rusiei din Balcani

civic press

Preşedintele rus Vladimir Putin a beneficiat joi de o primire demnă de un “superstar”, în vizita sa oficială în Serbia, principalul aliat al Rusiei din Balcani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bătăi de clopot, salve de tun, defilare de bun-venit, avioane Mig-29 ca escortă pentru avionul prezidenţial rus, străzi pavoazate în culorile Rusiei: autorităţile sârbe nu au făcut rabat la mijloacele puse în joc pentru primirea “scumpului preşedinte Putin“, “drag prieten“, cum se putea citi pe panourile gigantice amplasate între aeroport şi centrul Belgradului.

Sunt încântat să vizitez Serbia prietenă, soră, să discut despre ce s-a făcut deja şi să conturăm perspectivele cooperării noastre ulterioare“, a comentat Putin, aflat la a patra vizită în fosta republică iugoslavă.

Pe lângă legăturile istorice, religioase şi culturale, sârbii sunt recunoscători pentru sprijinul oferit de Moscova în problema Kosovo.

În conferinţa de presă de după întrevederea cu preşedintele sârb, Vladimir Putin a acuzat, potrivit Reuters, autorităţile din Kosovo că iau măsuri “provocatoare”, apreciind că recenta decizie a Pristinei de înfiinţare a unei armate proprii este ilegală.

Un studiu din decembrie 2017 al guvernului sârb a arătat că un sfert dintre locuitori (24%) consideră Rusia principalul donator al Serbiei, iar o proporţie similară au atribuit acest rol Uniunii Europene. Or, în realitate, 75% din totalul asistenţei primite de Belgrad provine de la UE sau state membre, iar Rusia nici nu figurează printre primele nouă din clasament. Şi în materie de investiţii directe şi schimburi comerciale, proporţia este tot în favoarea Europei. Serbia importă din Rusia două treimi din gazul natural şi ţiţei, iar Gazprom controlează compania sârbă de petrol NIS. Potrivit Tanjug, CEO-ul Gazprom Alexei Miller face, de altfel parte, din delegaţia rusă la Belgrad, alături de ministrul de externe Serghei Lavrov şi ministrul energiei Aleksandr Novak, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Două bombardiere ruseşti de tipul Su-34 s-au atins vineri în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)