Polonia: Kaczynski a somat opoziţia parlamentară să refuze trecerea la moneda euro

civic press

Liderul conservatorilor naţionalişti la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a somat miercuri opoziţia parlamentară să refuze trecerea la moneda euro atâta timp cât această ţară nu va ajunge din urmă Germania din punct de vedere economic, relatează AFP, citată de Agerpres.

Când a aderat la UE în 2004, Polonia s-a angajat să adopte moneda unică, dar nu a fost stabilit niciun termen în acest sens.

“Ideea este ca toate formaţiunile, printre care şi a noastră, să dea garanţii că Polonia nu va trece la euro înainte de a atinge nivelul economic al ţărilor aflate la vest de frontierele noastre. Reperul nostru este înainte de toate Germania”, prima putere economică europeană, a afirmat Kaczynski într-o declaraţie filmată, făcută la sediul partidului său, Lege şi justiţie (PiS).

Liderul PiS care, fără a ocupa niciun post instituţional, este considerat iniţiatorul tuturor deciziilor importante ale guvernului, a introdus această temă a euro în campania pentru alegerile europene, în condiţiile în care înainte subiectul era aproape absent din dezbaterea publică.

“Împreună, trebuie să asigurăm securitatea şi continuarea dezvoltării dinamice a Poloniei. Într-o chestiune atât de importantă ca viitorul zlotului polonez trebuie să facem o declaraţie fără ambiguitate. Viitorul Poloniei şi al cetăţenilor săi o impune”, se menţionează în textul pe care care Kaczynski susţine că l-a semnat.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de tabloidul Super Express, 65% dintre polonezi afirmă că sunt împotriva introducerii monedei europene, în timp ce 35% susţin aderarea la zona euro.

Peste 80% dintre polonezi se declară totuşi satisfăcuţi de apartenenţa ţării lor la UE, potrivit mai multor sondaje.

Jaroslaw Kaczynski se află printre figurile populiste europene care militează pentru o agendă de reforme în care primează suveranitatea statelor membre în detrimentul curentului federalist.

Aflat la putere de aproape 4 ani, guvernul PiS a provocat tensiuni cu UE printr-o serie de reforme judiciare interpretate de Bruxelles ca o ameninţare pentru independenţa justiţiei şi a statului de drept.

Sondajele dau PiS drept câştigător al scrutinului european, la mică distanţă de Coaliţia europeană, care are în centrul său formaţiunea de opoziţie centristă Platforma civică (PO) şi care agită spectrul unei ieşiri a Poloniei din UE în caz de menţinere a conservatorilor la putere. PiS respinge aceste acuzaţii, informează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat miercuri pe Benjamin Netanyahu…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)