Peru: Fostul preşedinte Alan Garcia a murit după ce s-a împuşcat în cap în momentul arestării

civic press

ACTUALIZARE: Fostul preşedinte peruan Alan Garcia, în vârstă de 69 de ani, a decedat miercuri după ce s-a împuşcat în cap pentru a evita arestarea într-o anchetă de corupţie, transmite presa locală, citând membri ai familiei, aflaţi la spitalul din Lima unde ex-preşedintele a fost internat şi supus unei operaţii de urgenţă, potrivit Reuters.

Fostul preşedinte Alan Garcia s-a împuşcat în cap în momentul arestării

Fostul preşedinte peruan Alan Garcia s-a împuşcat miercuri după ce poliţia s-a prezentat la domiciliul său din Lima pentru a-l aresta în legătură cu o anchetă de corupţie, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Poliţia s-a prezentat la domiciliul lui Garcia în jurul orei locale 06.30 (11.30 GMT), când a avut loc drama.

Alan Garcia a fost transportat de urgenţă la spitalul Casimiro Ulloa din capitală. Fostul preşedinte prezintă “o rană prin împuşcare în cap”, a anunţat spitalul din Lima.

Garcia, 69 de ani, a fost supus unei intervenţii chirugicale şi a suferit trei stopuri cardiace, a declarat ministrul sănătăţii, Zulema Tomas. Starea fostul preşedinte este “foarte critică”, a indicat ea.

“În această dimineaţă a avut loc acest accident dramatic: preşedintele a luat decizia de a-şi trage un glonţ (în cap)”, le-a declarat avocatul lui Garcia, Erasmo Reyna, jurnaliştilor masaţi în faţa spitalului.

Garcia este anchetat pentru o presupusă luare de mită în legătură cu construirea unei linii de metrou în capitală de către concernul brazilian Odebrecht.

Alan Garcia, preşedinte al statului Peru între 1985-1990 şi 2006-2011, îşi susţine nevinovăţia şi se declară victima unei persecuţii politice.

În noiembrie trecut, Alan Garcia s-a refugiat la ambasada uruguayană de la Lima după ce i s-a interzis să părăsească teritoriul ţării cât timp se află sub anchetă. Guvernul uruguayan i-a respins însă cererea de azil, astfel încât Alan Garcia a părăsit ambasada după circa două săptămâni petrecute acolo.

Miercurea trecută, un alt preşedinte peruan, Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), a fost plasat în arest preventiv în aceeaşi anchetă.

Uriaşul scandalul de corupţie Odebrecht a implicat zeci de responsabili de rang înalt din America Latină, acuzaţi că au primit mită în schimbul acordării preferenţiale de contracte de lucrări publice. Odebrecht a recunoscut că a dat mită 29 milioane de dolari unor oficiali peruani pe durata a trei preşedinţii, relatează Agerpres. (Foto: bbc.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Liderul conservatorilor naţionalişti la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)