Argentina: Procesul pentru favoritism al fostei preşedinte Cristina Kirchner, amânat

civic press

Procesul fostei preşedinte Cristina Kirchner pentru favoritism în atribuirea de contracte publice a fost amânat de pe 26 februarie la 21 mai, a anunţat luni justiţia argentiniană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Este primul proces în care va fi judecată fosta preşedintă a ţării, implicată în multe alte afaceri de corupţie.

Cristina Kirchner a solicitat fără succes până acum amânarea procesului, decisă în cele din urma din cauza stării de sănătate a unuia dintre judecători, care urmează să fie operat în zilele următoare.

Fosta preşedinte susţine că este victima unei persecuţii politice din partea guvernului preşedintelui de centru-dreapta Mauricio Macri, întrucât este contracandidata cea mai bine plasată în cursa pentru preşedinţie din octombrie.

Ea va fi judecată pentru că l-a favorizat pe omul de afaceri Lazaro Baez în atribuirea a 52 de contracte publice, în valoare de 46 de miliarde de pesos (1,2 miliarde de dolari). Faptele datează din perioada 2007-2015, când Cristina Kirchner a fost preşedinte al Argentinei, cea de a treia economie din American Latină.

Problemele cu justiţia ale fostei preşedinte nu se limitează la acest proces. Cristina Kirchner este convocată la 25 februarie în faţa judecătorului Claudio Bonadio în cadrul afacerii aşa-numite “Caietele corupţiei”, care pătează reputaţia guvernelor Kirchner şi a mai multor şefi de companii.

Magistratul o suspectează pe Cristina Kirchner că a fost în fruntea unei vaste reţele de corupţie, în cursul celor două mandate prezidenţiale, în timpul cărora miniştri sau înalţi funcţionari au primit mită de cel puţin 160 de milioane de dolari în schimbul unor contracte publice în sectorul construcţiilor şi al lucrărilor publice.

În prezent senatoare, Cristina Kirchner este protejată de imunitatea parlamentară, care o pune la adăpost de o eventuală detenţie preventivă, potrivit Agerpres. (Foto: bbc.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Şantierul naval Constanţa au depus, luni, la Curtea de Apel…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)