Achiziţia corvetelor, suspendată

civic press

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale şi că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Decizia a venit în condiţiile în care Gabriel Leş, anunţa, la finalul anului 2018, că termenul limită pentru luarea unei decizii privind achiziţia corvetelor era 12 ianuarie.

Gabriel Leş, ministrul Apărării, explică decizia pentru care licitaţia pentru achiziţia corvetelor trebuia să fie suspendată. 

Sunt foarte puţine de comentat în această speţă, nici nu putem să comentăm pentru că o parte dintre sesizări sunt trimise la Parchetul Militar. Aceasta este sesizarea pe care mi-a făcut-o în cursul zilei de ieri secretarul de stat pentru armamente. Pe lângă aceste suspiciuni, cel mai interesant lucru este, totuşi, atacarea de către Şantierul Naval la Contencios Administrativ a HG nr. 40, cea care reglementează toată procedura de achiziţie. Ne putem aştepta ca instanţa de Contencios Administrativ să anuleze acest HG şi atunci vă daţi seama în ce situaţie am fi fost“, a declarat Gabriel Leş pentru Antena 3.

Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare  prin care a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei italiene declară, potrivit Mediafax, că niciun reprezentant al companiei Ficantieri, controlată de statul italian, nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, respectând cu stricteţe procedurile.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Noile modele de paşapoarte puse în circulaţie săptămâna aceasta de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)