Viorica Dăncilă s-a întîlnit cu premierul Chinei și au discutat despre oportunități de colaborare în proiecte de tip PPP

civic press

Premierul Viorica Dăncilă a avut, vineri, o întrevedere cu premierul chinez, Li Keqiang, în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, prilej cu care a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradiţională chineză în România, dar și pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Întâlnirea a avut loc la Dubrovnik, în Croaţia, în contextul aniversării, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

“Şefii celor două guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă şi eficientă, dialogul politic, proiectele de cooperare şi contactele inter-umane în domeniile consacrate. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a oferit informaţii despre recentele modificări aduse legislaţiei privind parteneriatul public privat şi a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP. Totodată, premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradiţională chineză în România. Au fost discutate, de asemenea, evoluţii recente în relaţiile UE-China. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China şi implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018”, se arată în comunicat.

De asemenea, premierul chinez, Li Keqiang,  și-a exprimat aprecierea pentru modul în care România își exercită primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent.

“Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole româneşti către R.P. Chineză, cooperarea în domeniul energetic, Iniţiativa Belt and Road. Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare 16+1, prilej cu care premierul României a propus ca Republica Moldova să devină membru al acestei iniţiative. Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitaţia de a efectua o vizită oficială în România. Totodată, înaltul oficial român a primit invitaţia de a efectua o vizită în Republica Populară Chineză”, se menţionează în comunicat.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Mitingul PSD în centrul Craiovei a început în prezenţa a…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)