Viktor Orban nu crede că Ungaria trebuie să se bazeze pe NATO, și îşi asumă o “cooperare fructuoasă cu Rusia”

civic press

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat joi că doreşte să accelereze dezvoltarea armatei ungare pentru ca aceasta să se poată apără împotriva unui atac venind “din orice direcţie”, subliniind că nu consideră suficiente garanţiile oferite de NATO, asumându-și o “cooperarea fructuoasă cu Rusia” relatează AFP, citată de Agerpres.

NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei trebuie să se bazeze pe NATO“, a declarat liderul naţionalist conservator într-un interviu acordat săptămânalului Figyelo.

Ungaria este membră a NATO din 1999 şi se bucură astfel de protecţia alianţei militare occidentale care, în această săptămână, ţine o reuniune ministerială la Bruxelles.

Budapesta s-a angajat “de mai mulţi ani într-un proces de dezvoltare militară, la finalul căreia Ungaria va dispune de o forţă militară importantă cu ajutorul căreia se va putea apăra împotriva unui atac venind din orice direcţie“, a subliniat Viktor Orban.

Şeful cabinetului de la Budapesta a deplâns lipsa de solidaritate a aliaţilor săi cu ocazia unui incendierii unui centru cultural maghiar, în februarie 2018, în Ucraina vecină, o ţară care aspiră la integrarea în NATO.

O bombă explodează într-un centru al ungurilor din Ucraina, la câţiva kilometri de frontierele NATO şi nimeni nu zice nimic, inclusiv Statele Unite“, a subliniat el.

Acest interviu a fost publicat la trei zile după vizita la Budapesta a secretarului de stat american, Mike Pompeo, în cursul căreia Ungaria şi Statele Unite au anunţat un acord de cooperare în domeniul apărării destinat să faciliteze desfăşurarea forţelor americane pe teritoriul ungar.

Cu acelaşi prilej, Mike Pompeo a îndemnat Budapesta să se distanţeze de Moscova, în timp ce Ungaria este considerată ca una din ţările cele mai permeabile la interesele Rusiei în Europa.

Subliniind că este un susţinător fervent al unei forţe militare europene, Viktor Orban a mai afirmat joi că îşi asumă “cooperarea fructuoasă cu Rusia”, notează AFP, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Procurorul general al Statelor Unite desemnat de Donald Trump, Bill…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)