UE îşi arată sprijinul pentru Cuba, pusă sub presiune de SUA

federica mogherini

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, participă luni, la Havana, la un consiliu comun Cuba-UE care ar urma să celebreze relaţia dintre cele două părţi, aflată “în cel mai bun moment al său”, în ciuda presiunii diplomaţiei americane şi a nemulţumirii disidenţei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea, la care va participa ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez, va analiza punerea în aplicare a Acordului de Dialog Politic şi Cooperare (ADPC), semnat în decembrie 2016 şi intrat în vigoare în noiembrie 2017. Primul consiliu comun a avut loc în mai 2018 la Bruxelles.

Duminică, o primă întâlnire între Mogherini şi Rodriguez le-a permis să discute despre “noile măsuri de blocadă ale SUA împotriva Cuba”, a precizat ministrul cubanez într-o postare pe Twitter.

Marţi, un comitet comun Cuba-UE s-a reunit la Havana, înainte de vizita şefei diplomaţiei europene, şi a insistat asupra “importanţei de a spori comerţul şi investiţiile” între cei doi parteneri, conform unui comunicat al Ministerului cubanez de Externe.

În comunicat se subliniază de asemenea “necesitatea de a contracara aplicarea legii Helms-Burton şi efectele sale extrateritoriale: această lege americană, activată în mai după ce a fost suspendată 23 de ani, permite acţiuni în justiţie împotriva companiilor străine prezente în insulă, acuzate că profită de bunurile naţionalizate în timpul Revoluţiei condus de Fidel Castro în 1959.

Comisia Europeană a precizat că reuniunea de luni va avea pe agendă efectele acestei legi, dar şi situaţia din America Latină. Federica Mogherini, care se va deplasa apoi în Mexic şi Columbia, ar urma de asemenea să abordeze şi situaţia din Venezuela, furnizor de petrol şi principal aliat politic al Cubei.

Exact sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro a determinat Washingtonul să îşi sporească presiunea asupra Cubei.

UE, care conduce Grupul de Contact pentru găsirea unei soluţii la criza venezuelean, ar urma să încerce să convingă Cuba să acţioneze ca mediator.

În privinţa chestiunii drepturilor omului, acordul cu Bruxellesul a mutat-o într-o dialog paralel cu cel privind cooperarea.

Acest lucru a nemulţumit disidenţa. Două organizaţii de opoziţie, Uniunea Patriotică din Cuba (UNPACU) şi Cuba Decide, au transmis săptămâna trecută într-un comunicat că resping acordul, pentru că “nu a fost condiţionat de schimbări concrete în sistemul politico-economic al ţării care să poată garanta sfârşitul represiunii şi respectarea libertăţilor de bază ale cetăţenilor, în contradicţie flagrantă cu principiile aplicare de naţiunile europene”.

Cele două organizaţii au făcut apel la manifestaţie duminică, însă fără un mare ecou. Ele au spus că au avut loc 20 de reţineri în rândurile lor. (Foto: reuters.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Regina Elisabeta a II-a a promulgat luni legea care-l împiedică…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)