Cinci tablouri atribuite lui Adolf Hitler, printre care un peisaj cu un lac montan, având preţul de pornire de 45.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la Nuremberg, în Germania, de casa de licitaţii Weidler, potrivit The Guardian, informează Mediafax.
Printre obiectele scoase la licitaţie se numără și un fotoliu cu zvastică, despre care se presupune că i-a aparţinut lui Adolf Hitler.
Iniţial, au fost anunţate pentru licitaţie 31 de tablouri – portrete de femei şi naturi moarte -, atribuite dictatorului nazist (1889 – 1945), fără însă să existe dovezi clare privind autenticitatea acestora. Tablourile au, în total, 23 de proprietari diferiţi.
Licitaţia a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce, joi, 26 dintre aceste tablouri au fost confiscate de procuratura germană, sub suspiciunea că sunt falsuri. De asemenea, procuratura a confiscat alte 37 de obiecte din depozitul casei de licitaţii care purtau semnătura dictatorului nazist.
“Nu am văzut niciodată o asemenea licitaţie, cu un număr atât de mare de opere” atribuite lui Adolf Hitler, a declarat, la începutul săptămânii, pentru Le Figaro, Stephan Klingen, de la Institutul central de istoria artei din Munchen.
Acesta a expertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, trei lucrări de artă atribuite lui Hitler confiscate de poliţia din Berlin, scoase la vânzare la o licitaţie şi bănuite a fi false. Poliţia şi-a exprimat dubiile privind autenticitatea lor.
După ce a ratat examenul de admitere la Academia de arte frumoase din Viena, Adolf Hitler, ale cărui talente artistice au fost mereu considerate mediocre, a continuat să picteze. Copia scene de pe cărţile poştale, pe care le vindea apoi turiştilor.
După ce a fost numit şef al Partidului Muncitoresc German, mai mulţi falsificatori, printre care fostul asociat al lui Hitler, Reinhold Hanisch, au produs la scară mare desene pe care le-au atribuit fuhrer-ului.
Scoaterea la vânzare a unora dintre lucrările lui Hitler a stârnit polemici în ultimii ani. Vânzarea acestor obiecte nu este interzisă, atât timp cât nu prezintă simboluri naziste.
Pentru a respecta legislaţia în vigoare, casa Weidler a modificat zvasticile de pe fotoliu şi de pe un vas de porţelan Meissen în fotografiile acestor obiecte din catalogul de licitaţie.