SUA şi talibanii afgani au semnat un acord istoric

acord_sua-talibani-afgani

Statele Unite şi talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează AFP, citată de Agerpres.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul aplauzelor celor prezenţi, dintre care unii au strigat ”Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)”.

Statele Unite şi talibanii afgani vor schimba mii de deţinuţi, o acţiune destinată să stabileacă ”încrederea” între cele două părţi, potrivit acordului semnat sâmbătă la Doha.

“Peste 5.000 de deţinuţi (…) talibani şi peste 1.000 (dintre forţele afgane susţinute de Washington) vor fi eliberaţi până la 10 martie, prima zi a negocierilor interafgane”, se arată în acord.

Acordul negociat timp de un an şi jumătate în Qatar a fost semnat de principalii negociatori ai celor două părţi, Zalmay Khalilzad, de partea americană, şi de liderul politic al insurgenţilor afgani, Abdul Ghani Baradar, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo .

Americanii sunt de acord să înceapă imediat o retragere treptată a trupelor lor, pentru a se ajunge de la aproximativ 13.000 de soldaţi la 8.600 în termen de 135 de zile.

În principiu, un calendar prevede retragerea totală a tuturor forţelor străine din Afganistan ”în termen de 14 luni de la semnarea acordului”, potrivit textului acordului.

Plecarea lor este însă legată de respectarea de către talibani a angajamentele lor de securitate şi de progresele în viitoarele negocieri interafgane, potrivit unor înalţi oficiali americani.

În schimbul acestei cereri-cheie, talibanii angajează să interzică orice act de terorism din teritoriile pe care le controlează şi să iniţieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul cu care au refuzat să discute până acum.

Aceste negocieri sunt programate să înceapă până la 10 martie, conform acordului, probabil la Oslo.

”Dacă talibanii nu îşi respectă angajamentele, ei îşi vor pierde şansa de a se discuta cu ceilalţi afgani şi de a delibera asupra viitorului ţării lor”, a subliniat şeful Pentagonului Mark Esper, care s-a aflat la Kabul pentru a semna o declaraţie comună cu guvernul afgan.

“Statele Unite nu vor ezita să anuleze acordul”, a avertizat el.

Talibanii au dat asigurări că îşi vor respecta angajamentele

Foto: (c) Ibraheem al Omari / REUTERS

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Tribunalul Bucureşti a decis sâmbătă seara arestarea preventivă pentru 30…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)