SUA nu a convins Turcia să renunţe la achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400

civic press

Consecinţele planurilor pe care le are Turcia de a desfăşura sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400 stârnesc îngrijorare, în condiţiile în care Washingtonul a atenţionat în mod ferm că va impune sancţiuni, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Ankara după întrevederea avută cu ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, informează Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Jens Stoltenberg a declarat că NATO ar vrea să evite situaţiile în care aliaţi impun sancţiuni unul împotriva altuia.

Într-un interviu acordat duminică agenţiei de presă turce Anadolu, Stoltenberg a declarat că încurajează “dialogul în curs” între Turcia şi SUA cu privire la S-400, dar că salută şi “discuţiile despre o posibilă achiziţionare de către Turcia a sistemelor americane Patriot”, în încercarea de a determina conducerea Turciei să-şi reconsidere poziţia faţă de tranzacţia cu Rusia.

Secretarul general al NATO a avut la Ankara şi o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În cadrul unei conferinţe de presă pe care cei doi au susţinut-o după întrevedere, Erdogan a justificat din nou planul Turciei de a cumpăra sisteme S-400 de la Rusia, dând asigurări că Ankara nu caută alternative la aliaţii săi.

“În timp ce ne protejăm poziţia puternică în cadrul NATO, noi întreprindem desigur şi paşii necesari intereselor noastre naţionale, securităţii şi stabilităţii regionale”, a spus Erdogan. “Relaţiile pe care Turcia le dezvoltă cu alte ţări şi regiuni nu sunt o alternativă, ci complementare” cu statutul de membru în NATO, a dat liderul turc asigurări.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că dezaprobă încercările de a provoca o dezbatere asupra unor probleme precum S-400, “care ţin de drepturile suverane” ale Turciei.

Erdogan a afirmat de mai multe ori că Turcia nu va renunţa la achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400, în pofida presiunii crescânde din partea Washingtonului, inclusiv a ameninţărilor cu sancţiuni.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemele antirachetă ruse şi avioane de vânătoare americane F-35, din care Turcia dorea de asemenea să cumpere 100 de unităţi.

SUA şi-au suspendat la începutul lui aprilie livrările de echipamente terestre legate de utilizarea F-35, aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, printre care cele de apărare antirachetă. Washingtonul se teme că tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 ar putea servi la colectarea de date tehnologice de pe avioanele militare ale NATO, din care Turcia face parte, şi că astfel Rusia ar putea avea acces la ele, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters, condamnaţi la şapte…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)