Rusia: A început primul summit Putin-Kim, la Vladivostok

civic press

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au început joi, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, primul lor summit, ce are loc în contextul în care Phenianul caută aliaţi după eşecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu preşedintele american Donald Trump, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Putin speră că va putea ajuta la soluţionarea disputei dintre SUA şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului, iar Kim a declarat la rândul său că se aşteaptă la “un dialog semnificativ” în legătură cu situaţia din Peninsulă, felicitându-l în același timp pe Putin pentru “construirea unei Rusii puternice”.

La finalul întâlnirii nu sunt prevăzute emiterea unui comunicat oficial sau semnarea unor acorduri.

Summitul ruso-nord-coreean de la Vladivostok este primul după cel desfăşurat în 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi ex-liderul nord-coreean Kim Jong Il.

Moscova îndeamnă la un dialog cu Phenianul pe baza foii de parcurs definite împreună cu China şi a cerut deja ridicarea sancţiunilor internaţionale, dar SUA au acuzat-o că ajută Phenianul să le ocolească.

După două luni de la eşecul celei de-a doua întâlniri cu Trump, Kim caută sprijin în impasul în care a ajuns cu Washingtonul, precum şi o anumită reechilibrare a relaţiilor sale cu Beijingul, cel mai apropiat susţinător, şi cu Moscova, fostul său aliat din Războiul Rece.

La Hanoi, Coreea de Nord a încercat să obţină o relaxare imediată a sancţiunilor internaţionale, dar discuţiile au fost scurtate în urma dezacordurilor profunde cu SUA, mai ales în privinţa concesiilor la care Phenianul este dispus.

Coreea de Nord a cerut recent ca SUA să-l înlocuiască pe secretarul de stat Mike Pompeo ca negociator-şef la discuţii, cu cineva “mai matur”.

Joi, Phenianul a ameninţat cu un “răspuns proporţional” al armatei sale după ce SUA şi Coreea de Sud au lansat la începutul săptămânii exerciţii aeriene comune.

Într-un interviu acordat miercuri postului CBS, secretarul de stat Mike Pompeo s-a arătat prudent în privinţa continuării dialogului: “Va fi agitat. Va fi dificil”, a anticipat el, relateaz[ Agerpres. (Foto> thenewdaily.com.au)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Populaţia domiciliată în România la 1 ianuarie 2019 a ajuns…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)