Sâmbătă începe sezonul competițional Rugby Europe Championship

civic press

Sâmbătă, 9 februarie, se va da startul în ediția 2019 a competiției Rugby Europe Championship cu o etapă care va avea cap de afiș derbyul România-Georgia, potrivit frr.ro. Alături de acesta partidă se anunță alte două dispute interesante, cele dintre Spania și Rusia, respectiv Belgia și Germania.

Din anul 2000 de când s-a înființat Cupa Europeană a Națiunilor și până în prezent, când competiția poartă denumirea de Rugby Europe Championship, acest al doilea eșalon valoric continental după Six Nations a ajuns la cea de-a 17-a ediție. Trofeele au fost câștigate de Georgia – de zece ori, România – de cinci ori, Portugalia – o dată.

Derbyul primei etape se va disputa pe stadionul Cluj Arena acolo unde Stejarii vor întâlni Georgia.

Aflat la debutul în calitatea de antrenor principal al Stejarilor, Marius Tincu a optat pentru un lot echilibrat din care nu vor lipsi liderul de selecții și al punctelor marcate pentru echipă națională, Florin Vlaicu, sau Valentin Calafeteanu care poate deveni al treilea jucător cu 100 de partide jucate pentru Stejari, dar și jucători de perspectivă precum Ovidiu Cojocaru, Cristi Chirica, Daniel Plai, Marius Simionescu sau Ionel Melinte, singurul posibil debutant fiind Cosmin Iliuță.

Cu Milton Haig pe bancă tehnică din 2012, Georgia va veni la Cluj-Napoca având un lot de jucători dintre care 12 evoluează în Franța, printre care experimentații Lasha Malghuradze și Lasha Khmaladze, ambii cu câte 88 de selecții dar și cinci posibili debutanți printre care putem să-l amintim pe Davit Gigauri, cunoscut din meciurile SuperLigii CEC Bank, el evoluând la CSM București.

O partidă cel puțin la fel de interesantă va fi și cea dintre Spania și Rusia care va avea loc la Madrid, Los Leones având înaintea acestui joc două victorii consecutive asupra urșilor. În ciuda acestui aspect bilanțul general al partidelor directe este net favorabil Rusiei care în cele 21 de întâlniri s-a impus de 16 ori în față Spaniei, iar acum se pregătește pentru a două participare din istorie la Cupa Mondială.

Santiago Santo,s care conduce leii iberici din 2013, și-a conturat un lot de jucători, nu cu mult diferit de cel utilizat sezonul trecut, dintre care nouă evoluează în Franța, alți trei aflându-se la debut, un nume interesant fiind al sud-africanului Andrew Norton care s-a afirmat la Natal Sharks U21. Rusia este antrenată în prezent de Lyn Jones și principalul obiectiv este cu siguranță o evoluție cât mai bună la Cupă Mondială, astfel că tehnicianul galez continuă cu un lot experimentat care a lăsat o bună impresie în partidele din toamnă anului trecut.

La Bruxelles, Belgia va întâlni Germania, o partidă care se anunță echilibrată din perspectivă bilanțului general al întâlnirilor directe dintre cele două echipe care până în prezent s-au întâlnit de 14 ori, șase victorii revenind belgienilor, șapte Germaniei, o partidă termindu-se nedecis. Fără aportul unor jucători importanți, majoritatea de la Heidelberg, anul trecut Germania a pierdut categoric, 69-15, atunci trupă lui Guillaume Ajac trecându-și  în cont nu mai puțin de 11 eseuri.

Ca un aspect interesant, Germania este antrenată de englezul Mike Ford, cel care în cariera de jucător s-a remarcat la cele mai importante echipe din rugby league (rugby în XIII) pentru că apoi din 2005 când a trecut pe banca tehnică să-și îmbogățească palmaresul cu nume importante ale rugbyului clasic, rugby union, precum Saracens, Bath, Toulon. Acesta s-a aflat și în staff-ul Leilor Britanici că antrenor cu apărarea în turneul din Nouă Zeelandă în 2005.

Programul primei etape din Rugby Europe Championship:
09.02.2019, ora 14:00, Cluj-Napoca: România-Georgia
09.02.2019, ora 16:00, Bruxelles: Belgia-Germania
10.02.2019, ora 13:45, Madrid: Spania-Rusia

FOTO: Georgian Rugby

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că, în cazul Rusiei,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)