Ratificarea, de către Parlamentul Republicii Elene, a Acordului eleno-macedonean, semnat la Prespa, la 17 iunie 2018

Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe 

Ministerul Afacerilor Externe salută ratificarea, de către Parlamentul Republicii Elene, a Acordului de la Prespa, care prevede, printre altele, adoptarea de către Republica Macedonia, a numelui oficial şi constituţional, Republica Macedonia de Nord.

Votul de astăzi al Parlamentului elen, alături de cel al legislativului de la Skopje, din data de 11 ianuarie 2019, este o dovadă a angajamentului ambelor părți pentru normalizarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională, securitate, bunăstare și contribuie semnificativ la dinamizarea perspectivei europene și euro-atlantice a Balcanilor de Vest.

Totodată, ratificarea Acordului istoric de la Prespa de către parlamentele naționale reprezintă expresia viziunii pe termen lung a celor două state, precum și voința acestora de a rezolva problemele bilaterale de o manieră europeană.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă încrederea că implementarea Acordului va reprezenta un câștig pe termen lung pentru cele două state semnatare și pentru regiune, în ansamblul său, devenind astfel un model de reconciliere într-o Europă a solidarității și a coeziunii.

Informații suplimentare:

Guvernele Republicii Elene (EL) și ale Republicii Macedonia (MK) au anunțat, la 12 iunie 2018, ajungerea la un acord pentru soluţionarea divergenţelor care fac obiectul Rezoluţiilor 817(1993) şi 845 (1993) ale Consiliului de Securitate ONU, ȋncetare a Acordului interimar din 1995 şi stabilire a unui Parteneriat Strategic ȋntre părţi (numele Republicii Macedonia).

Ulterior, la 17 iunie 2018, acordul a fost semnat de către miniștrii de externe din cele două țări la Prespa, localitate aflată lângă granița dintre cele două state în prezența premierilor A. Tsipras și Z. Zaev și a mai multor înalți oficiali internaționali și europeni. Disputa dintre cele două state durează din anul 1991, când EL a decis să nu recunoască numele asumat de MK după proclamarea independenței.

Până la finalizarea disputei, organizațiile internaționale și statele care nu au recunoscut traducerea endonimului ”Republica Macedonia” au utilizat formula ”Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei-FYROM”. România a recunoscut denumirea ”Republica Macedonia” pe care o utilizează în relația cu autoritățile de la Skopje.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Actualizare: Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins duminică ultimatumul lansat de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)