Violențe în Franța: peste 100.000 de manifestanți, peste 260 de răniți

Mişcarea “Vestelor Galbene” denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi scăderea nivelului de trai din Franţa.  Autorităţile franceze au anunțat că peste 100.000 de persoane au protestat în Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia. 

Din cauza violenţelor, 20 de staţii de metrou din Paris au fost închise. Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Numeroase magazine şi vehicule, inclusiv ale poliţiei, au fost incendiate. De asemenea, protestatarii au vandalizat Arcul de Triumf, situat pe vârful faimosului bulevard Champs Elysees, pe care au desenat cu graffiti și au distrus zonele de ticketing și recepție.

Peste 260 de persoane au fost rănite la nivel national, dintre care 23 membri ai forțelor de Securitate. Poliția din Paris a declarat că 412 persoane au fost reţinute  (378 rămânând în custodie) sâmbătă, 2 decembrie, dintre care 270 numai în Paris, relatează France Presse.

Emmanuel Macron a purtat discuții despre criza din Franța cu prim-ministrul, cu ministrul de interne și cu oficialii serviciului de Securitate. Primului ministru Edouard Philippe i s-a cerut să se întâlnească cu organizatorii de protest și cu liderii de partid, în dorința de a avea un dialog permanent cu aceștia. Ministrul Mediului, Francois de Rugy, s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții “vestelor galbene”, însă nu a reușit să-i convingă să pună capăt protestelor.  “Nu voi accepta niciodată violența“, a spus Macron. “Nici o cauză nu justifică faptul că autoritățile sunt atacate, că magazinele sunt vandalizate, că trecătorii sau jurnaliștii sunt amenințați sau că Arcul de Triumf este defăimat“.

Guvernul condus de Édouard Philippe a transmis că este “deschis dialogului”, dar nu a exclus faptul că a impus o stare de urgență pentru a combate protestele. “Suntem deschişi dialogului cu cei care sunt pregătiţi în mod sincer pentru acest dialog”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris, relatează France Presse. (Foto: Fance Presse https://www.afp.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Autobuze cu tehnologie GPS, care permite localizarea în trafic și…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)