Proteste în Alger împotriva preşedintelui. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene

civic press

Mii de algerieni au protestat vineri împotriva unei noi candidaturi a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene în centrul capitalei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

La Alger s-a scandat “Adio, Bouteflika!” împotriva şefului statului, care la 81 de ani vrea să obţină un nou mandat la conducerea ţării. La o oră după începerea protestului, numărul participanţilor a crescut până la ordinul zecilor de mii. A revenit şi sloganul “Poporul vrea să răstoarne regimul”, folosit în timpul aşa-numitei “primăveri arabe”, valul de proteste din 2011 care a dus la căderea regimurilor din Egipt, Libia şi Tunisia.

A avut loc demonstarții şi în oraşele Oran, Constantine, Setif, Tizi Ouzou şi Bouira.

Valul de proteste din Algeria a început acum o săptămână. Algerienii s-au ferit de politică timp de decenii, de teama serviciilor de securitate infiltrate peste tot şi din cauză că sunt dezamăgiţi de păstrarea puterii în mâinile aceluiaşi grup de veterani ai războiului de independenţă, arată Reuters.

Bouteflika, preşedinte din 1999, a suferit în 2013 un accident vascular cerebral, după care a mai fost văzut în public doar de câteva ori şi nu a mai ţinut niciun discurs de câţiva ani. În primii ani ai preşedinţiei, el a eliminat insurgenţa islamistă, iar mulţi algerieni au tolerat sistemul politic represiv ca preţ al păcii şi stabilităţii.

Scriitorul algerian Kamel Daoud a declarat vineri postului de radio RTL, preluat de France Presse, că “zidul fricii a fost spart” în Algeria. Mai mulţi confraţi de-ai săi şi-au exprimat satisfacţia în presa franceză faţă de protestele împotriva regimului din ţara lor. “Principala schimbare este faptul că oamenilor nu le mai este frică”, a explicat Daoud, potrivit sursei citate.  (Foto: nau.ch)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, vineri,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)