Premierul Poloniei: UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile din luna mai

civic press

Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un articol publicat pe site-ul Politico.eu, informează Mediafax.

Am trecut prin multe crize în trecut, însă situaţia în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migraţie, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre – toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetăţenilor săi“, relatează premierul polonez.

După părerea sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a uita de democraţie, de transparenţă şi de responsabilitate şi de a ignora suveranitatea naţională, aceasta fiind o abordare profund greşită.

El apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranţe noi, iar dacă blocul comunitar nu va acţiona, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.

Morawiecki consideră că cel mai important lucru ar fi că UE trebuie să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a naţiunilor puternice, egale şi libere, iar europenii au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social; ambiţioasă şi inovatoare; fermă faţă de monopoluri şi de protecţionism; şi sigură.

Premierul polonez propune un plan în cinci puncte pentru viitorul Uniunii Europene:

– combaterea inegalităţilor,
– sporirea inovaţiei,
– combaterea monopolurilor şi a protecţionismului,
– sporirea cheltuielilor pentru apărarea şi protejarea frontierelor,
– democraţia
.

Din ce în ce mai mulţi europeni sunt atenţi la instituţiile UE şi se îndoiesc de imparţialitatea lor. Bruxelles pare să trateze mai bine unele state membre decât altele, abordând deficitele bugetare, ajutoarele de stat sau reformele instituţionale care par a fi diferite în funcţie de ţările implicate“, scrie Morawiecki.

De asemenea, UE trebuie să facă o treabă mult mai bună în a asigura aplicarea corectă a normelor între ţările membre.

Este inacceptabil ca autorităţile UE să critice instituţiile unor ţări pentru practici pentru care nu ridică obiecţii în altă parte“, spune acesta.

În concepţia sa, în centrul său, UE se referă la libertate – libertatea economică, libertatea de exprimare, libertatea de sărăcie şi excluderea. Fără libertate, construirea unei case europene comune şi a unui viitor european comun devin imposibilă.

A sosit momentul să reformăm democraţia noastră europeană şi să ne unim în diversitatea care a fost întotdeauna o mare putere a Europei. Avem nevoie de o Uniune a Naţiunilor 2.0, care să adapteze viziunea fondatorilor Europei – Robert Schuman, Jean Monnet, Charles de Gaulle, Alcide de Gasperi şi Konrad Adenauer – la provocările din epoca noastră“, conchide acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Poliţişti și jandarmi efectuează, vineri dimineaţă, 14 percheziţii la persoane…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)