Premierul Georgiei: Contribuţia lui Antim Ivireanul şi a lui Constantin Brâncoveanu este de nepreţuit în relaţia Georgia – România

civic press

Premierul Viorica Dăncilă a avut, luni, la Palatul Victoria, discuţii cu o delegaţie guvernamentală din Georgia, condusă de prim-ministrul Mamuka Bakhtadze, stabilindu-se accelerarea eforturilor pentru dezvoltarea turismului între cele două ţări, considerat un domeniu cu un potenţial uriaş, potrivit Agerpres.

La sediul Guvernului a fost semnat un acord de cooperare culturală între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Culturii şi Sportului din Georgia.

“I-am mulţumit domnului prim-ministru pentru sprijinul şi implicarea activă a părţii georgiene în proiectul rutei de transport mărfuri dintre Marea Neagră şi Marea Caspică, proiect iniţiat în comun de România şi Turkmenistan. Am stabilit, de asemenea, să accelerăm eforturile pentru dezvoltarea turismului între ţările noastre, un domeniu cu un potenţial uriaş. (…) Am discutat şi despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale în planul educaţiei şi culturii, aceasta cu atât mai mult cu cât relaţiile dintre poporul român şi cel georgian s-au clădit pe baza unor legături culturale solide şi aici îmi face o deosebită plăcere să-l amintesc pe Antim Ivireanul, care s-a născut pe meleagurile Georgiei şi care, alături de diaconul Coresi, este cel mai mare editor şi creator de limbaj din cultura medievală românească”, a precizat Dăncilă în cadrul declaraţiilor comune cu premierul georgian.

Premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, a declarat luni că prietenia între popoarele Georgiei şi României “are deja secole”, afirmând că există “o relaţie specială cu poporul român”.

“România este o ţară foarte importantă pentru noi, avem o relaţie specială cu poporul român, prietenia între popoarele Georgiei şi României are deja secole şi vizita de astăzi pentru mine este foarte importantă, pentru că deja sărbătorim 300 de ani de prietenie între ţările noastre. Este clar că atunci când vorbim despre prietenia dintre popoarele noastre nu putem să nu vorbim despre Antim Ivireanul şi Constantin Brâncoveanu, contribuţia lor este de nepreţuit în relaţia Georgia – România şi eu sunt convins că ceea ce au început strămoşii noştri o să continuăm şi noi. Avem nişte interese comune cu România, suntem ţări conectate geografic, avem acces la Marea Neagră, ceea ce ne dă o oportunitate unică să jucăm un rol important în dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale şi relaţiilor regionale”, a spus premierul Georgiei, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii comune cu premierul Viorica Dăncilă.

El a adăugat că este important ca cele două ţări să intensifice relaţiile economice anul viitor şi să se creeze nişte oportunităţi de colaborare între portul Constanţa şi porturile Georgiei.

Mamuka Bakhtadze a precizat că Georgia implementează în continuare, cu succes, acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

“Suntem convinşi că România o să ne susţină în continuare şi vrem să vă mulţumim că tot timpul aţi susţinut integritatea teritorială a Georgiei. Am discutat şi despre provocări foarte dureroase pe care le avem în Georgia. Federaţia Rusă are 20% din teritoriile Georgiei anexate (…). Bineînţeles că Federaţia Rusă nu face ce a promis şi armata Rusiei rămâne pe teritoriul Georgiei, din păcate. Vrem să mulţumim societăţii internaţionale pentru susţinere şi aş vrea să mulţumesc Guvernului României în particular că, în misiunea de monitorizare a UE, România are cea mai mare contribuţie”, a mai spus premierul georgian.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)