Parlamentul European a votat proiectul privind drepturile de autor pe internet ©

civic press

După trei ani de negocieri intense între Parlamentul European şi statele membre, marţi a fost adoptată, cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă, reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, relatează Agerpres.

Acordul provizoriu prevede aplicarea şi în mediul online a drepturilor şi obligaţiilor legislaţiei privind drepturile de autor. Noile reguli oferă posibilitatea autorilor şi editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube şi agregatori de ştiri ca Google News sau Facebook.

“În pofida campaniei costisitoare a marilor jucători din domeniul tehnologiei, noile reguli reprezintă un acord larg asupra nevoii unui mecanism funcţional de protecţie a proprietăţii în era digitală”, a declarat raportorul Axel Voss, din grupul PPE din PE, citat într-un comunicat.

De asemenea, au fost introduse mai multe garanţii pentru a se asigura că internetul rămâne un spaţiu caracterizat de libertatea de expresie.

Acordul doreşte, de asemenea, să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text şi date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricţiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conţinutului utilizat în scop educaţional sau pentru ilustrare.

În ziua votului, în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg s-au distribuit materiale promoţionale pentru votarea directivei copyright, precum difuzarea unui ziar de opt pagini cu titlul “#Yes2Copyright”, informează Agerpres. (Foto: politico.eu)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Liderii PLUS şi USR, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)