Onorariile avocaţilor se vor mări cu 141%

civic press

Decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea, a afirmat miercuri că în urma negocierilor de la Ministerul Justiţiei s-a stabilit forma finală a noului protocol, prin care onorariile avocaţilor se vor mări cu 141% și no vor mai putea să scadă.

Negocierile de la Ministerul Justiție s-au terminat. S-a stabilit forma finală a noului protocol. 
În esență, modificările sunt următoarele:
-protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justiției, Minusterul Public);
-onorariile vor fi majorate cu 141,02%;
-formularea art. 10 a fost modificată. Se precizează expres că onorariile din protocol nu pot fi reduse;
-mărirea numărului de prestații ce sunt vizate de protocol:
-de asemenea, se precizează expres că delegația apărătorului desemnat din oficiu încetează potrivit art. 91 alin. 4 din Codul de procedură penală.
Semnarea va avea loc mâine, ora 9.00, la Ministerul Justiției de către reprezentații celor trei părți“, se arată în postarea pe Facebook.

Suma minimă pentru onorariu a unui avocat din oficiu ar trebui să fie, cu noul indice, de 313 lei, de la 130 de lei în prezent, iar suma maximă pe care un apărător din oficiu ar putea să o încaseze pe viitor de 1.253 de lei, faţă de 520 de lei, potrivit unor avocaţi consultaţi de Agerpres.

Prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, consideră că nu este vorba “de o victorie înregistrată miercuri, ci de o simplă intrare în normalitate” şi arată că “ar fi de preferat pe viitor să nu se mai ajungă la demararea unor forme de protest pentru a se ajunge la dialog”.

Decani ai mai multor barouri din România s-au prezentat, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, unde au avut loc negocieri între avocaţi şi ministrul Tudorel Toader, pe tema protocolului prin care se stabilesc onorariile şi formele de plată a acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Polonia şi Statele Unite au încheiat miercuri un contract în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)