OMS declară ”urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională” în faţa noului coronavirus 2019-nCoV

oms

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi că epidemia provocată de noul coronavirus 2019-nCoV apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie o ”urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională”, cerând totuşi să nu se limiteze călătoriile, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Declar epidemia o urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

În timp ce majoritatea contaminărilor au fost detectate în China continentală, alte 18 ţări sunt afectate, cu peste 80 de cazuri confirmate în total, potrivit OMS.

Cazuri de transmitere a noului coronavirus de la om la om au fost înregistrate în afara Chinei, în Germania, Japonia, Vietnam, Statele Unite şi Franţa.

Cu toate acestea, directorul OMS a subliniat că organizaţia internaţională consideră că nu există niciun motiv pentru a limita călătoriile şi schimburile comerciale cu China.”OMS (…) chiar se opune oricăror restricţii de călătorie”,  explicând că aceste restricţii pot perturba furnizarea ajutorului şi pot avea ”efecte negative” asupra economiei ţărilor afectate.

După ce a declarat ”urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internaţională”, OMS are dreptul să interogheze ţările cu privire la restricţiile de călătorie pe care acestea urmează să le impună sau le-au impus deja, a explicat preşedintele Comitetului de urgenţă, Didier Houssin, dând ca exemplu ”vizele refuzate, închiderea frontierelor, plasarea în carantină de pasagerilor a căror stare de sănătate este bună”.

Bilanţul acestei epidemii de pneumonie virală indica joi în China 170 de morţi. Numărul de pacienţi infectaţi cu acest virus din familia SARS (Sindrom respirator acut sever) a crescut la aproximativ 7.700 în China continentală (în afară de Hong Kong), depăşind acum cu mult pe cel de 5.327 de persoane infectate cu SARS în 2002-2003 .

Wuhan, metropolă din centrul Chinei de unde a început epidemia, este izolată de lume de o săptămână, ca aproape toată provincia Hubei în care se află.

În timp ce acest cordon sanitar impus la 23 februarie interzice ieşirea din regiune a aproximativ 56 de milioane de locuitori, Statele Unite şi Japonia şi-au evacuat miercuri o parte din cetăţeni. Un al doilea avion american este aşteptat în zilele următoare.

Alte ţări planifică operaţiuni de evacuare şi măsurile de precauţie internaţională se întăresc, în special Rusia, care a anunţat că îşi va închide vineri frontiera de 4.250 kilometri cu China.

OMS nu a utilizat până în prezent termenul de ”urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională” decât pentru cazuri rare de epidemii care necesită o reacţie mondială fermă, între care gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra Ebola, care a afectat o parte din Africa de Vest din 2014 până în 2016 şi Republica Democratică Congo din 2018, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, rezultatele selecţiei pentru propunerile de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)