NATO: scutul antirachetă de la Deveselu este defensiv

civic press

NATO consideră că recenta afirmaţie a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie “o nouă încercare de a distrage atenţia de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare) prin dezvoltarea şi desfăşurarea rachetei SSC8“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Alianţei nord-atlantice Oana Lungescu, potrivit Agerpres.

Facem apel la Rusia să înceteze să mai facă astfel de afirmaţii nefondate şi să se concentreze în schimb asupra revenirii la respectarea INF“, a subliniat într-un comunicat Oana Lungescu.

NATO precizează că baza de la Deveselu face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO, care este “pur defensiv”, iar în plus echipamentele “UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete”. “Nici apărarea antirachetă a NATO şi nici UAV-urile americane nu încalcă INF”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală şi a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare, relatează sursa citată. (Foto: nato.int)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice, în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)