Moldovenii se vor prezenta duminică la urne pentru a-şi alege deputaţii

civic press

Duminică, moldovenii vor alege, pentru un mandat de patru ani, 101 deputaţi în Parlamentul lor unicameral. Pentru prima dată, scrutinul se va desfăşura în baza unui sistem mixt – proporţional şi majoritar – într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Plasat în fruntea tuturor sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui Igor Dodon, care militează pentru apropierea de Rusia şi mai degrabă pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică decât la Uniunea Europeană (UE), ar putea câştiga în jur de 50% din sufragii, notează AFP vineri, într-un comentariu, citată de Agerpres.

Locurile doi şi trei în sondaje sunt disputate de alianţa ACUM şi Partidul Democrat (PDM). Alianţa ACUM reuneşte două partide favorabile aderării la UE şi NATO. Ea denunţă “acapararea” funcţiilor cu responsabilitate din politică, justiţie şi în cadrul forţelor de ordine de către Partidul Democrat aflat la putere şi condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, considerat cel mai puternic om din republică.

La rândul său, Partidul Democrat, în prezent majoritar în Parlament, pledează pentru o refacere a relaţiilor cu Bruxellesul, degradate din 2018, evitând în acelaşi timp o răcire totală a relaţiilor cu Moscova.

Dacă niciuna dintre aceste formaţiuni nu obţine majoritatea pentru a forma singură un guvern – cazul cel mai probabil – analiştii atenţionează cu privire la o nouă perioadă de instabilitate, potrivit sursei citate.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Daniel Suciu şi Răzvan Cuc au depus vineri, la Palatul…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)