Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române

civic press
Ministerul Apărării Naţionale organizează joi, 24 ianuarie, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

La Bucureşti, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de la ora 09.30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Între orele 10.00 şi 14.00, la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I” va fi organizată o manifestare intitulată “Unirea Principatelor Române 1859-2019”, dedicată împlinirii a 160 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.
Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare cu ajutorul unor asociaţii de profil și depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu și la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate în curtea muzeului. De asemenea, publicul vizitator va putea admira două expoziţii care conţin şi obiecte personale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 10.30, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, în timp ce aeronave IAR-99 ŞOIM şi elicoptere IAR – 330 SOCAT vor survola zona.

La Focşani, de la ora 15.00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, marţi, 22 ianuarie, a fost vizionat în premieră filmul de reevocare istorică „Mihai Viteazul – UNIREA” în Aula Magna a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” . Evenimentul organizat de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia informare şi relaţii publice, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Lupii Albi”, reprezintă a doua parte a trilogiei „Istoria ca un spectacol” şi îl aduce în prim plan pe Domnitorul Mihai Viteazul, figură istorică marcantă pentru identitatea naţională.

Ceremonii similare, dar şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Vineri, 25 ianuarie 2019, elevii și preșcolarii din toate unitățile…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)