Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost trimisă spre promulgare Președintelui României în data de 20 februarie 2019. Prin modul în care a fost adoptată și prin conținutul său normativ, legea menționată încalcă art. 1 alin. (5), art. 11 alin. (1) și (2), art. 47, art. 50, art. 120 alin. (1), art. 135 alin. (2) lit. f) și art. 148 alin. (2) și (4) din Constituție,“, spune şeful statului în sesizarea transmisă CCR.

Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani.” a susținut președintele într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Există, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de UE, din care facem parte, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii“, şi-a motivat şeful statului demersul.

Preşedintele Iohannis a sesizat la CCR şi legea de aprobare a plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Asociaţia Forumul Judecătorilor a făcut vineri un apel pentru convocarea…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)