Iohannis a susținut la Bruxelles acordarea prelungirii suplimentare pentru ieșirea Marii Britanii din UE

civic press

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, 10 aprilie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la reuniunea extraordinară a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

“Discuțiile au vizat solicitarea adresată de Prim-ministrul britanic, doamna Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri până la data 30 iunie a.c. Liderii europeni, în format UE 27, au decis să acorde o prelungire suplimentară până la data de 31 octombrie a.c. Această prelungire va fi una flexibilă, astfel încât să permită, în situația în care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE în prima zi calendaristică a lunii imediat următoare momentului ratificării. În situația în care Acordul de Retragere nu va fi ratificat până la data de 22 mai a.c., Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Dacă Marea Britanie nu va respecta această obligație, retragerea acesteia din UE ar urma să aibă loc la data de 1 iunie a.c”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Conform Concluziilor Consiliului European (Art. 50) adoptate de liderii europeni, Acordul de Retragere nu poate fi redeschis, iar, în timpul perioadei de prelungire suplimentară acordată, nu vor putea începe negocierile privind relațiile viitoare. În egală măsură, șefii de stat și de guvern au reiterat disponibilitatea de a reevalua Declarația Politică, în cazul în care poziția britanică se va modifica pe acest subiect.

Klaus Iohannis susține prelungirea suplimentară pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

“Președintele României a susținut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesității de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetățenii europeni din Regatul Unit și pentru cei britanici din UE, dar și pentru companii și mediul de afaceri. Acordul de retragere, negociat între Uniunea Europeană și partea britanică, rămâne cel mai bun instrument pentru garantarea retragerii ordonate. Pe baza acestui acord, vor putea fi asigurate drepturile cetățenilor, vor fi rezolvate aspectele legate de contribuția Marii Britanii la bugetul UE și va fi asigurată o soluție optimă pentru frontiera cu Irlanda de Nord. Pe de altă parte, ratificarea acordului de retragere va permite demararea discuțiilor pentru următoarea etapă a relațiilor viitoare între UE și Marea Britanie” se mai arată în comunicat.

În acest context, Președintele României s-a pronunțat pentru un parteneriat viitor cuprinzător și ambițios între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice și comerciale, cât și aspectele privind securitatea, apărarea și relațiile externe.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Curtea Constituţională a amânat joi pentru 19 aprilie pronunţarea în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)