În anul 2018, 237,7 mii persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul

civic press

Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2018 de 2,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent, iar forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 237,7 mii persoane, în scădere cu 15,3% faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat dat publicității de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit institutului, rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică  anual un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume:

– persoane subocupate (persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent);
– persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
– persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.
Setul de 3 indicatori constituie „arii” de întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte, după cum se poate observa din diagrama de mai sus.

În anul 2018, 203,2 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,2% din populaţia activă, 2,3% din populaţia ocupată şi 31,0% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 3,5 mii.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5858,9 mii persoane), 237,7 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 42,9 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea:
• 234,4 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2018, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%.
• doar un număr nesemnificativ de persoane* care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul, informează INS.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele american Donald Trump îl va primi luni, 13 mai,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)