Premiile Gopo 2019: Actriţa Ileana Stana Ionescu – Premiul pentru întreaga carieră

civic press

Actriţa Ileana Stana Ionescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 19 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, informează Agerpres.

Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 60 de ani, actriţa Ileana Stana Ionescu a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje de film şi teatru.

Născută pe 14 septembrie 1936, la Brad (Hunedoara), Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în “Şcoala femeilor”, de Moliere. În 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde câţiva ani mai târziu a fost remarcată de Radu Beligan şi invitată să concureze pentru un post la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Debutul pe scena Teatrului Naţional a avut loc în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în “Idiotul”. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în “Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în “Titanic Vals”, Chiralina în “Coana Chiriţa”, Fraulein în “Gaiţele” sau Constance în “Nebuna din Chaillot”. În 2002, a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelenţă al Galei UNITER, Trofeul “Dionysos” pentru rolul din “O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice (2001).

La ediţiile precedente ale Premiilor Gopo, o astfel de distincţie a fost acordată unor actori emblematici ai filmului românesc: Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Ion Besoiu, Iurie Darie, Mitică Popescu, Radu Beligan, Coca Bloos, Constantin Drăgănescu, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediţia a 13-a – este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Laura Codruţa Kovesi a fost citată, pe 7 martie, la…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)