Germania îşi asumă responsabilitatea crimelor comise de nazişti în Grecia

civic press

În cadrul unei vizite efectuate la Atena, cancelarul Angela Merkel a declarat vineri că Germania îşi asumă complet responsabilitatea crimelor făcute de naţional-socialişti în Grecia, transmit AFP, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
Revendicarea de reparaţii financiare din partea Germaniei, în compensaţie pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi “împrumutul” forţat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experţi greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro, potrivit Agerpres. Angela Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două ţări după tensiunile din perioada de vârf a crizei greceşti (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse ţării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată şi o implozie a zonei euro. “Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia“. (…) Sprijinul Berlinului faţă de Grecia este “în beneficiul ambelor ţări”, a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.
Preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că ţara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiţie a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. “Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal şi pot fi reglementate pe calea justiţiei, în forul european competent“, a spus preşedintele grec.
În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut public “iertare în numele Germaniei” familiilor victimelor unui masacru comis de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial în munţii din nordul Greciei.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Vineri, 11 ianuarie 2019 a avut loc lansarea unei nițiative…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)