Franța: “Vestele galbene” protestează din nou. 31 de arestări şi o femeie grav rănită

civic press

“Vestele galbene” protestează din nou sâmbătă în Franţa, într-un climat de tensiune exacerbată de teama de noi violenţe, în urma căreia guvernul a instituit un dispozitiv de securitate drastic şi controversat, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii s-au adunat în mai multe oraşe pentru a 19-a sâmbătă consecutiv, sub atenta supraveghere a unui dispozitiv de securitate întărit, la o săptămână după actele de vandalism comise pe Champs-Elysees la Paris, informează Francetvinfo.

La Nisa, unde urmează să înceapă duminică vizita oficială a preşedintelui chinez Xi Jiping, câteva zeci de persoane, unele îmbrăcate în veste galbene, au sfidat interdicţia de a manifesta într-o piaţă din centrul oraşului şi şase dintre ele au fost arestate. Poliţia a dispus evacuarea Pieţei Garibaldi, în apropierea cartierului vechi al oraşului. În busculada provocată de această acţiune, o femeie a fost grav rănită, informează France 3.

La Paris, prefectura poliţiei a anunţat la amiază 31 de arestări şi 15 somaţii verbale cu privire la încălcarea “perimetrului interzis” care cuprinde Champs-Elysées, Piaţa l’Etoile, Piaţa Concorde şi o zonă din jurul Adunării Naţionale (parlamentul). Peste 2.300 de verificări preventive au fost efectuate, potrivit prefecturii poliţiei.

Preşedintele Emmanuel Macron este hotărât să demonstreze că guvernul său menţine sub control ordinea publică, după o săptămână de la imaginile dezastruoase ale jafurilor şi incendierilor de pe Champs-Elysees, interzicând manifestaţiile atât pe bulevard, cât şi în împrejurimile sale, precum şi într-un perimetru care include Palatul Elysee şi Adunarea Naţională. Interdicţii de a manifesta au fost decise şi în alte mari oraşe, precum Toulouse (nord-vest) şi Bordeaux.

Apărută în noiembrie în semn de protest faţă de creşterea taxelor la carburanţi, mişcarea “vestelor galbene”  s-a extins – aparent fără lideri reprezentativi – şi nu s-a stins o dată cu “marea dezbatere naţională” lansată de Emmanuel Macron pentru a răspunde aşteptărilor francezilor. Această dezbatere, care a dus la peste 10.000 de reuniuni în toată ţara pe teme diverse precum puterea de cumpărare, fiscalitatea, sănătatea, cultura şi educaţia, s-a terminat săptămâna trecută şi guvernul urmează să facă propuneri, relatează Agerpres. (Foto: actu.fr)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Mii de susţinători ai Partidului Comunist rus au manifestat sâmbătă…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)