Donald Trump: primarul Londrei “este un loser total”. Khan i-a cerut Theresei May să-l respingă pe Trump

civic press

ACTUALIZARE: Sadiq Khan a spus, potrivit Sunday’s Observer, că “nu este ceva britanic să desfăşurăm covorul” pentru Trump, relatează Agerpres.

Primarul Londrei i-a cerut premierului Theresa May, care urmează să aibă convorbiri cu Trump marţi, “să respingă puternic nu SUA ca ţară sau biroul preşedinţiei, ci pe Trump şi agenda de extremă dreaptă pe care o întruchipează“.

Donald Trump: primarul Londrei “este un loser total”

Preşedintele american Donald Trump l-a numit pe primarul Londrei, Sadiq Khan, “un loser total”, după ce edilul a criticat decizia guvernului britanic de a-l invita pe Trump într-o vizită de stat, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

@SadiqKhan, care, după cum spun toţi, a făcut o treabă îngrozitoare ca primar al Londrei, a făcut comentarii ‘răutăcioase’ faţă de Preşedintele Statelor Unite aflat în vizită, de departe cel mai important aliat al Marii Britanii“, a scris Trump pe Twitter cu puţin timp înainte de aterizarea avionului Air Force One pe aeroportul Stansted de lângă Londra.

“El este un loser total care ar trebui să se concentreze pe criminalitatea din Londra, nu asupra mea”, a adăugat preşedintele american.

Sadiq Khan, primul primar musulman al Londrei, critică cu regularitate declaraţiile şi comportamentul lui Trump şi va absenta de la banchetul oferit în onoarea acestuia luni seară.

Programul vizitei

Donald Trump a început luni vizita de stat în Marea Britanie, în program aflându-se întâlniri cu familia regală şi un dejun cu regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, potrivit sursei citate. Vizita de stat, care va dura trei zile, marchează împlinirea a 75 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia.

Ea are loc în contextul crizei Brexit-ului şi al intenţiei anunţate de premierul Theresa May de a demisiona vineri. Chiar înainte de a ajunge la Londra, Trump și-a manifestat sprijinul faţă de fostul ministrul de externe Boris Johnson, unul dintre promotorii unui Brexit “dur”.

După dejunul cu regina, Trump şi soţia sa, Melania, vor vizita Catedrala Westminster şi vor depune o coroană de flori la mormântul Soldatului Necunoscut.

Prima Doamnă va lua ceaiul cu prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, înaintea banchetului de stat programat în cursul serii şi la care vor ţine discursuri atât regina Elisabeta a II-a, cât şi preşedintele Trump.

Marţi, președintele SUA va avea o întrevedere cu prim-ministrul britanic Theresa May şi, ulterior, cu şefi de companii americane şi britanice.

Vizita lui Trump în Marea Britanie se va încheia miercuri, cu participarea la o amplă ceremonie organizată la Portsmouth (sud), pentru marcarea Zilei Z, în amintirea datei de 6 iunie 1944, când 160.000 de soldaţi britanici, americani, francezi şi alte trupe aliate au debarcat în Normandia, ocupată de nazişti în Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele american se va deplasa apoi în Irlanda şi Franţa, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Consilierul premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov, şi-a prezentat demisia…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)