Donald Trump a fost achitat în al doilea său proces de impeachment. Şapte senatori republicani au votat împotriva lui

Donald Trump a fost achitat la finalul unui proces istoric în Senatul SUA, care îl judeca pentru rolul său în violenţele de pe 6 ianuarie de la Capitoliu, relatează AFP, citată de Agerpres.

Senatorii s-au pronunţat cu o majoritate de 57 din 100 pentru condamnarea fostului preşedinte american. Ar fi fost însă necesare două treimi din voturile camerei superioare pentru a ajunge la un verdict de vinovăţie care ar fi putut fi urmat de o interdicţie de a ocupa funcţii publice.

Donald Trump era judecat în cel de-al doilea proces de impeachment contra sa pentru “incitare la insurecţie”.

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a “celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre”, relatează Reuters.

“Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, ‘Make America Great Again’, este abia la început”, a reacţionat Trump într-un comunicat.

“În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii”, a adăugat el.

Pentru Donald Trump, este vorba despre o a doua achitare în tot atâtea proceduri de destituire, caz unic în istoria SUA.

Şapte senatori republicani au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.

Richard Burr, Senatorul din Carolina de Nord, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.

Senatorul Bill Cassidy din Louisiana s-a alăturat marţi unui număr de cinci colegi republicani care au votat că procedura este constituţională

Ben Sasse, senator din Nebraska, a denunţat public pe Facebook “afirmaţiile false” ale lui Trump privind fraude electorale extinse la alegeri şi a declarat că nu există nicio bază pentru contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile de la 3 noiembrie.

Lisa Murkowski, din Alaska, i-a cerut lui Trump să demisioneze după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie pentru a întrerupe certificarea oficială a alegerii lui Biden de către Congres.

Mitt Romney, senator din Utah, a fost un critic vocal al lui Trump. În februarie 2020, Romney a fost singurul senator republican care a votat pentru condamnarea lui Trump în primul său proces de impeachment.

Pat Toomey, senator din Pennsylvania, a declarat în interviuri televizate că Trump a comis “infracţiuni pentru care poate fi pus sub acuzare” şi i-a cerut să demisioneze după atacul de la 6 ianuarie.

Susan Collins, o centristă din Maine, a afirmat că Trump a incitat revolta de la 6 ianuarie.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul bugetului de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)