DNA: Fostul ministru Gabriel Sandu – trimis în judecată în dosarul “Poşta Română”

civic press

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în guvernul Boc, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi trafic de influenţă într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Marius Constantin Fecioru, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dumitru Daniel Neagoe, la data faptelor director general al Companiei Naţionale Poşta Română, Victor Simon, la data faptelor şef al Departamentului achiziţii-investiţii din cadrul companiei, alături de alţi şase inculpaţi şi trei societăţi comerciale.

Procurorii susţin că în august 2010, cu nesocotirea dispoziţiilor legale, inculpaţii Diana Luciana Janho, Cătălin Marian Ştefan şi Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, au desemnat câştigătoare oferta unei societăţi comerciale agreate, cunoscând că valoarea de atribuire a fost mărită fraudulos. Ulterior, între societatea respectivă în calitate de furnizor şi Poşta Română în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiţii dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania naţională cu suma de 4.959.149,78 euro.

După încheierea contractului de achiziţie publică, administratorul firmei beneficiare ar fi remis sumele de bani pretinse de inculpaţi prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de ei.

Procurorii mai arată că între CN Poşta Română SA şi o societate comercială s-a încheiat, în cursul anului 2007, un contract de asociere în participaţiune cu privire la furnizarea serviciului de “poştă hibridă”, considerat ulterior neprofitabil de către funcţionarii companiei, propunându-se chiar rezilierea contractului în anul 2009. În acest context, administratorul societăţii respective ar fi acceptat să încheie mai multe înţelegeri frauduloase cu factorii de decizie din cadrul companiei, în vederea menţinerii proiectului şi executării în condiţii bune a acestuia.

CN Poşta Română SA s-a constituit parte civilă cu suma de 23.052.608 lei, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Citiți întregul comunicat al DNA.

Gabriel Sandu, membru PNL (PDL), a mai fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 3 octombrie 2016, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. În decembrie 2017,fostul ministru a fost eliberat condiționat conform deciziei judiciare din noiembrie 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Inspecţia Judiciară (IJ) a anunţat, vineri, că a exercitat acţiunea…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)