Ciocniri între protestatari și trupele speciale în interiorul Aeroportului Internațional din Hong Kong

Ciocniri între protestatari și trupele speciale, în interiorul Aeroportului Internațional din Hong Kong

La Aeroportul Internațional Hong Kong s-au produs marți confruntări între protestatari și forțele de ordine, iar manifestanții au blocat mai multe mașini ale Poliției, potrivit Reuters, citată de stiripesurse.ro.

Violențele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanșat furia protestatarilor. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, informează mediafax.ro.

Potrivit CNN, cel puțin patru persoane au fost reținute în timpul confruntărilor, iar cei mai mulți dintre polițiști au părăsit aeroportul.

Aceasta este cea de-a doua zi de proteste la Aeroportul Internațional Hong Kong, iar Autoritatea Aeroportuară a informat marți că activitatea a fost „serios perturbată” din această cauză.

Aeroportul Internațional Hong Kong a anunțat luni că anulează zborurile cu plecare din oraș, iar măsura a fost menținută și marți.

„Operațiunile la terminalele Aeroportului Internațional Hong Kong au fost în mod serios perturbate ca urmare a adunării publice de astăzi”, a transmis administrația aeroportului, adăugând că operațiunile de îmbarcare au fost suspendate începând de la ora locală 16:30 (ora României, 11:30).

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că situația din Hong Kong este una dificilă, dar speră că problemele vor fi rezolvate într-un mod favorabil „pentru toată lumea, inclusiv pentru China”. „Sper ca nimeni să nu fie rănit și sper să nu moară nimeni”, a adăugat Trump.

“Serviciile noastre ne-au informat că Administraţia Chinei transferă trupe la frontiera cu Hong Kong. Toată lumea trebuie să fie calmă şi în siguranţă”, a transmis Donald Trump marţi seară prin Twitter.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a făcut apel la autoritățile din Hong Kong să dea dovadă de reținere și să investigheze acuzațiile potrivit cărora forțele de ordine ar fi folosit gaze lacrimogene în situații interzise de legislația internațională.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Aeroportul din Hong Kong a anunţat miercuri că a obţinut…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)