Brexit: toate cele opt ”alternative”, respinse. Theresa May a anunţat că va demisiona

civic press

Camera Comunelor a respins miercuri seara, prin vot, toate cele opt ”alternative” la Brexit, anunţă preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic John Bercow, relatează BBC News, citată de news.ro.

Cele opt alternative sunt:

”Moţiunea B” – Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 12 aprilie.

”Moţiunea D” – un acord numit al ”pieţei comune 2.0”, prin aderarea la piaţa unică europeană şi un aranjament vamal.

”Moţiunea H” – Regatul Unit să rămână membru al spaţiului economic european (EEE) şi să adere la Acordul European de Liber-Schimb.

”Moţiunea J” – acordul Brexitului să facă parte dintr-un angajament de a negocia cu UE o uniune vamală permanentă şi globală care să vizeze întregul Regat Unit.

”Moţiunea K” – relua planul Partidului Laburist, cu privire la o uniune vamală şi o aliniere strânsă la piaţa unică.

”Moţiunea L” – revocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare a lansat în mod ofical negocierile cu privire la modalităţile divorţului, în cazul în care Parlamentul nu este de acord cu un Brexit fără acord, prevăzând astfel o anulare a Brexitului.

”Moţiunea M” – cerea un referendum de confirmare a oricărui acord de divorţ.

”Moţiunea O” – sugera ca Regatul Unit să caute un Brexit fără acord ”gestionat” (”managed No-deal”), în cazul în care nu este posibil să se ajungă la un acord al Brexitului.

Theresa May a anunţat că va demisiona

Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Conservator, că va demisiona înainte de următoarea etapă de negocieri cu privire la Brexit, relevă un comunicat al biroului său de presă, citat de AFP. Acest lucru se va întâmpla însă dacă acordul său de “divorţ” încheiat cu Uniunea Europeană va fi aprobat, au explicat deputaţi conservatori, potrivit Agerpres.

“Se doreşte o nouă abordare, un nou leadership” pentru următoarea fază a negocierilor de Brexit, care urmează să stabilească viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, le-a spus May deputaţilor, potrivit comunicatului citat. “Nu voi reprezenta un obstacol”, a menţionat ea.

57 % dintre britanici consideră că Theresa May nu are abilitatea necesară pentru a fi premier

Britanicii consideră, în proporţie de 57%, că Theresa May nu are abilitatea necesară pentru a fi premierul Regatului Unit, deşi continuă să se poziţioneze înaintea adversarilor săi politici în privinţa adecvării la această funcţie, potrivit unui studiu publicat miercuri de compania de cercetare de piaţă Ipsos MORI, informează EFE. În sondajul efectuat în perioada 15 – 19 martie, pe un eşantion ce a depăşit o mie de persoane, May se situează pe cea mai joasă poziţie de până acum în preferinţele publicului, într-un moment ce coincide cu anunţul demisiei sale în cazul în care membrii Partidului Conservator vor sprijini în parlament acordul privind Brexitul, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Potrivit legislaţiei în vigoare, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)