Atentate în Sri Lanka: O furgonetă a explodat când geniștii dezamorsau bomba

civic press

ACTUALIZARE: O furgonetă parcată în apropierea unei biserici din Sri Lanka unde zeci de oameni au fost ucişi duminică a explodat luni, a relatat un martor pentru Reuters, potrivit căruia deflagraţia s-a produs în momentul în care o echipă de genişti încercau să dezamorseze un dispozitiv exploziv.

”Furgoneta a explodat când echipa de deminare a STF (Forţa Specială de Reacţie Rapidă) şi forţele aeriene au încercat să dezamorseze bomba”, a declarat martorul citat.

Atentate în Sri Lanka: 290 morţi şi 500 de răniţi; 24 de persoane au fost arestate

ACTUALIZARE: Aproximativ 290 de persoane au fost ucise şi 500 rănite în atentatele sinucigaşe comise duminică de Paşte în Sri Lanka, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de poliţia locală şi citat de France Presse, informează Agerpres.

“Bilanţul este de în jur de 290 (de morţi) şi 500 de răniţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Ruwan Gunasekera. 24 de persoane au fost arestate în legătură cu acest val de atacuri, care nu au fost revendicate în acest stadiu, a adăugat el.

Câteva zeci de străini au fost ucişi, dar numărul lor exact “este dificil de determinat. Aproximativ 37 (străini) au murit, dintre care 11 au fost identificaţi. Unele dintre corpuri sunt mutilate şi greu de identificat”, a declarat pentru AFP un responsabil al Afacerilor Externe.

207 morţi şi peste 450 de răniţi; străini, printre victime; opt persoane au fost arestate

Bilanţul atentatelor care au lovit duminică hoteluri de lux şi biserici catolice care celebrau Paştele s-a ridicat la 207 morţi şi peste 450 de răniţi, a anunţat poliţia. Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi, a anunţat duminică diplomaţia americană, fără a preciza numărul lor, în timp ce Ministerul de Externe de la Londra a precizat la rândul său că printre victime se numără şi britanici, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

civic press

“Deşi încă apar detalii legate de atacuri, putem confirma că mai mulţi cetăţeni americani se numără printre persoanele ucise”, a precizat secretarul american de stat Mike Pompeo într-un comunicat.

El a adăugat că Ambasada SUA din Sri Lanka acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţenii americani afectaţi şi familiile lor.

“Statele Unite condamnă ferm atentatele teroriste din Sri Lanka din această dimineaţă de Paşte”, a declarat şeful diplomaţiei americane. Aceste atentate “demonstrează din nou natura brutală a teroriştilor radicali al căror singur scop este să ameninţe pacea şi securitatea”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a dat asigurări, într-un comunicat similar, în legătură cu sprijinul SUA pentru guvernul srilankez în judecarea “autorilor acestor acte abjecte şi nebuneşti”.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a transmis la rândul său că printre persoanele ucise în atacuri se numără şi cetăţeni britanici, fără a preciza numărul lor.

“Putem confirma că există şi cetăţeni britanici printre cei care au fost ucişi în atentatele oribile comise astăzi în Sri Lanka”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office într-o email către AFP.

Zeci de străini se numără printre cei cel puţin 207 morţi care au fost înregistraţi de autorităţile srilankeze.

În acelaşi timp, premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a anunţat că opt persoane au fost arestate în Sri Lanka în legătură cu valul de atentate care a lovit duminică insula.

“Până acum, numele pe care le avem sunt locale”, însă anchetatorii încearcă să vadă dacă există eventuale “legături cu străinătatea”, a spus şeful guvernului într-o alocuţiune televizată.

El a recunoscut de asemenea că existau informaţii asupra unor riscuri de atacuri şi a spus că aceste informaţii “trebuie să facă obiectul unei anchete”.

Şeful poliţiei naţionale, Pujuth Jayasundara, a emis o alertă în urmă cu zece zile, pe baza unor informaţii “de la o agenţie secretă străină” care avertiza că o mişcare islamistă, NTJ, pregătea “atentate sinucigaşe asupra unor biserici importante” şi asupra Ambasadei Indiei la Colombo.

NTJ (National Thowheeth Jama’ath) s-a făcut cunoscută anul trecut în urma unor acte de vandalism comise asupra unor statuete budiste.

“Trebuie de asemenea să analizăm motivele pentru care nu au fost luate măsurile preventive adecvate”, a mai spus prim-ministrul, adăugând că prioritatea guvernului este “să îi prindă pe terorişti”.

Opt explozii în total, nerevendicate până acum, s-au produs duminică, asupra unor hoteluri de lux şi asupra a trei biserici catolice din Sri Lanka – una în capitala Colombo, una la Negombo (nord) şi una la Batticalo (est) – au fost atacate duminică dimineaţă în timpul slujbei de Paşte.. Cel puţin două dintre explozii au fost produse de kamikaze, conform unor martori.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Săptămâna Mare încheie Postul Sfintelor Paşti, cel mai lung şi…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)