Armata israeliană bombardează pozițiile Hamas în Fâșia Gaza

civic press

Armata israeliană a efectuat vineri 100 de lovituri asupra poziţiilor deţinute de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, ca ripostă la tirurile cu rachete dinspre enclava palestiniană în direcţia regiunii Tel Aviv în seara zile de joi, incidente survenite într-o perioadă cu riscuri ridicate, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Avioane de luptă, elicoptere de atac şi aviaţia israeliană în ansamblul său au atacat în noaptea de joi spre vineri o sută de ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza“, se afirmă într-un comunicat al armatei, care menţionează că printre ţintele lovite figurează un important centru de fabricare a rachetelor şi un complex de unde Hamas îşi dirijează activităţile în Cisiordania, un alt teritoriu palestinian situat la o distanţă de câteva zeci de kilometri de Fâşia Gaza.

Surse din cercuri de securitate din Gaza au confirmat 100 de lovituri aplicate în aproximativ 40 de locuri de-a lungul enclavei.

Conform informaţiilor preliminare, un singur cuplu de palestinieni a fost rănit în sudul Fâşiei Gaza.

Aceste acte de ostilitate şi reacţia dură a Israelului reprezintă ultima manifestare a tensiunilor ce persistă între Israel şi grupările armate palestiniene, care s-au ciocnit din nou în 2018, după trei războaie din 2008.

Acest nou episod de escaladare a început joi seara când două rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza în direcţia regiunii Tel Aviv, capitala economică şi culturală a Israelului. Nu s-au înregistrat răniţi sau distrugeri.

În total, armata israeliană a informat vineri dimineaţa cu privire la patru rachete lansate dinspre Fâşia Gaza, dintre care trei au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome.

Hamas şi aliatul său Jihadul Islamic şi alte mişcări islamiste au dezminţit că ar fi la originea tirurilor în direcţia Tel Aviv, sugerând că le-ar fi comis grupări rivale.

Cu toate acestea, Israelul atribuie Hamas responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza, întrucât aceasta deţine controlul în enclavă.

În urma tirurilor cu rachete s-a declanşat alerta aeriană cu sunet strident de sirene, determinând autorităţile să deschidă adăposturile subterane pentru civili. (Foto: haaretz.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 15 martie, decretul pentru…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)