Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu” organizează, pe 15 ianuarie, Zilele Eminescu, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la naşterea marelui poet, se arată, joi, într-un comunicat de presă al instituţiei, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, manifestările vor debuta la ora 10,30 cu un Te Deum oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipoteşti şi depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.
La ora 11,00, în Amfiteatrul “Laurenţiu Ulici” de la Biblioteca Naţională de Poezie “Mihai Eminescu” din Ipoteşti, prof. dr. Mircea A. Diaconu, cercetător la Memorialul Ipoteşti, îl va evoca pe poetul Emil Brumaru, care s-a stins din viaţă pe 5 ianuarie 2019. După acest moment de comemorare, prof. dr. Bogdan Creţu va susţine conferinţa “Eminescu, azi. ‘Poetul naţional’ şi paradigma ‘transnaţională’ “. Conferinţa va fi urmată de Dialoguri poetice: Ioan Es. Pop, Cosmin Perţa, Dan Sociu, o discuţie despre poezia română contemporană şi relaţia acesteia cu opera lui Mihai Eminescu, însoţită de un recital al poeţilor invitaţi.
În programul Zilelor Eminescu au fost incluse şi semnale editoriale: Valentin Ajder şi Vianu Mureşan se vor referi la apariţiile recente de la Editura Eikon (Bucureşti), iar Lucian Vasiliu va prezenta cele mai noi titluri ale Editurii Junimea (Iaşi).
Evenimentele de omagiere a poetului vor continua în Sala de expoziţie “Horia Bernea” a Centrului Naţional de Studii Mihai Eminescu, unde, la ora 13,10, vor avea loc vernisarea expoziţiei “Îngeri la Ipoteşti”, cu lucrări ale pictorului Liviu Şoptelea, şi un recital de muzică clasică susţinut de cvartetul Phoebus din Botoşani.
Ulterior, la ora 17,00, în Sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului din Botoşani, se vor decerna Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”- Opus Primum (ajuns la ediţia 21) şi Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Omnia, potrivit sursei citate.
În 1924, casa copilăriei lui Eminescu nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. În 1940 este inaugurat la Ipoteşti primul muzeu memorial, înfiinţat în casa reconstruită în 1934 pe acelaşi loc. Întrucât nu respecta structura originalului, casa-muzeu este dărâmată, iar în 1979 se inaugurează o alta, reconstruită pe vechea fundaţie a casei Eminoviceştilor. Începând cu anul 2000, finisajul exterior şi interior al casei, mobilierul expus – parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – reînvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipoteşti, în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moşia din sat. Mai multe amănunte aici.