Viorica Dăncilă: Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Trei legi noi pentru comunitatea evreiască

civic press

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică la sesiunea inaugurală a Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) din SUA că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după “finalizarea analizei” şi “în deplin consens”, potrivit gov.ro. De asemenea, a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a rugat-o să transmită că în perioada următoare “va promova trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască” – acordare cetăţeiei române pentru evreii obligaţi să renunţe la ea când au părăsit România în timpul regimului comunist, despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului, acces la arhivele statului pentru specialiştii Federaţiei comunităţilor evreieşti din România.

“Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat primul-ministru al României.

Viorica Dăncilă a reamintit că preşedintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi a apreciat că acest pas a fost unul “admirabil şi curajos”.

“După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat, la nivel internațional, un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat, de atunci, un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei României la Ierusalim”, a precizat ea.

Premierul român  a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a rugat-o să transmită că în perioada următoare “va promova trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască”

“Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Liviu Dragnea m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din țara mea și din lume.
Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligați sa renunțe la cetățenia română atunci când au părăsit țara lor sub regimul comunist.
În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri și pensii speciale pentru Supraviețuitorii Holocaustului din România, în semn de respect și de recunoaștere a suferințelor acestor eroi.
În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor federației comunităților evreiești din Romania pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale” a anunțat Viorica Dăncilă.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Metrorex cumpără pentru Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)