Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat joi, în conferinţa de presă comună susţinută la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că eforturile Uniunii Europene pentru apărare sunt complementare şi nu concurente cu ale NATO, subliniind că Alianţa rămâne piatra de temelie a securităţii europene. Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că nu îşi doreşte nimeni să creeze o competiţie între NATO şi UE în ceea ce priveşte apărarea, subliniind că este vitală complementaritatea eforturilor de modernizare şi de dotare în domeniul Apărării între NATO şi UE.
“Eu mă bucur foarte mult de eforturile de apărare ale Uniunii Europene pentru că acestea ajută la dezvoltarea de noi capacități militare și rezolvă o parte din fragmentarea industriei de apărare europene și, de asemenea, îmbunătățesc cheltuielile pentru apărare. Și Uniunea Europeană, și NATO colaborează mai strâns acum decât în orice alt moment din trecut. În același timp, este important de reținut că eforturile UE pentru apărare sunt complementare și nu concurente cu ale NATO. Trebuie să ne fie clar că Uniunea Europeană nu are cum să înlocuiască NATO. Unitatea europeană nu se poate substitui unității transatlantice. NATO rămâne piatra de temelie a securității europene, îndeosebi după Brexit. 0% din cheltuielile de apărare ale NATO vor proveni de la aliați care nu sunt membri UE. Patru din grupurile de luptă din zona Baltică și Polonia vor fi conduse de aliați NATO non-membri UE, adică SUA, Canada și Marea Britanie. Eforturile UE pentru apărare trebuie, deci, să fie complementare și nu concurente cu cele ale NATO, trebuie să evităm suprapunerile, trebuie să ne asigurăm că întărim, nu slăbim legătura transatlantică. Ca o modalitate de a întări pilonul european în interiorul NATO, suntem foarte bucuroși, repet, salutăm eforturile UE în direcția apărării“, a declarat Jens Stoltenberg.
“Complementaritatea eforturilor de modernizare, de dotare între NATO și Uniunea Europeană este vitală. Nu își dorește nimeni, și asta pot să vă spun fiindcă am discutat și în Consiliul European și în discuții bilaterale și informale cu lideri europeni, nu-și dorește nimeni să creeze o competiție, o concurență între NATO și Uniunea Europeană. Noi toți ne dorim să facem în așa fel încât proiectele pe care le are NATO și proiectele care se dezvoltă în Uniunea Europeană să fie complementare, adică să se întărească reciproc, nu să concureze. A doua chestiune, au fost voci, știți foarte bine, care, la un moment dat, au afirmat că Europa face prea puțin pentru apărarea proprie. Ei, iată, acum face și cred că acest efort este și important, și vizibil și va fi un beneficiu net pentru NATO. Faptul că Uniunea Europeană a dezvoltat proiecte comune cum este PESCO, arată că noi am înțeles că trebuie să jucăm un rol foarte important în NATO, încă o dată, în NATO, nu în locul NATO sau paralel cu NATO, și cred că acesta este un lucru bun. Până la urmă, burden sharing, adică alocarea de fonduri pentru dotare, pentru modernizare, trebuie să creeze și proiecte noi, proiecte care vin să îmbunătățească inclusiv pilonul european al NATO și asta se întâmplă“, a declarat Klaus Iohannis.
Protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică va fi semnat în curând. Va fi consolidată pacea şi stabilitatea în regiune şi în toată Europa.
“Am discutat și angajamentul continuu față de politica ușilor deschise, și vreau să felicit atât Skopje, cât și Atena. Felicit și Prim-ministrul Tsipras, și Prim-ministrul Zaev pentru curajul și pentru calitățile de lideri, pentru că au reușit să rezolve și să facă problema numelui țării să fie ceva de domeniul trecutului. Acum, privim către viitor. Mă aștept ca toți cei 29 de aliați să semneze protocolul de aderare curând. Apoi, Skopje va lua parte la două reuniuni ca invitat. Odată ce toți 29 aliați au ratificat protocolul, vom putea să urăm bun venit Republicii Macedonia de Nord ca cel de-al 30-lea membru al NATO. Acest lucru va consolida pacea și stabilitatea în regiune și Europa per total“, a mai transmis secretarul general al NATO.
Citiți declarația de presă integral. (Foto: presidency.ro)