Statele Unite trimit distrugătorul Donald Cook în Marea Neagră. Flota rusă îl va supraveghea

civic press

Serviciul de presă al Flotei a 6-a americane a anunţat că distrugătorul Donald Cook se îndreaptă spre Marea Neagră prin strâmtoarea Dardanele pentru operaţiuni de asigurare a securităţii şi de consolidare a stabilităţii regionale, creşterii gradului de pregătire de luptă şi a capacităţilor navale cu aliaţii şi partenerii NATO din regiune. Marina SUA nu a specificat destinaţia exactă a distrugătorului Donald Cook, cu baza în portul spaniol Rota. Acesta se află pentru a doua oară în Marea Neagră de la începutul acestui an.

Distrugătorul USS Donald Cook, din clasa Arleigh Burke, a început marţi tranzitul prin Strâmtoarea Dardanele în drumul spre Marea Neagră, unde va efectua operaţiuni maritime de securitate în scopul intensificării stabilităţii maritime regionale, a disponibilităţii comune şi a capabilităţilor navale împreună cu aliaţii din cadrul NATO şi cu partenerii din regiune“, anunţă serviciul de presă al Flotei militară a VI-a a SUA, activă în Europa şi în Africa, potrivit Mediafax.

Fiecare vizită ne oferă oportunitatea unică de a colabora cu partenerii regionali“, a declarat Matthew Powel, comandantul distrugătorului USS Donald Cook.

Misiunea navei în Marea Neagră va intensifica interoperabilitatea cu aliaţii NATO şi cu ţările partenere şi va demonstra determinarea colectivă pentru securitatea Mării Negre“, precizează serviciul de presă al Flotei.

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta “Orehovo-Zuevo” şi nava de recunoaştere “Ivan Hurs”, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat în apele Mării Negre, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Distrugătorul Donald Cook al marinei SUA a intrat la 19 februarie, în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) în apele Mării Negre. Forţe şi mijloace desemnate din cadrul Flotei Mării Negre au organizat monitorizarea continuă a distrugătorului american. Acţiunile acestuia sunt monitorizate direct de către corveta cu rachete Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs“, se menţionează într-un comunicat al Centrului de presă al ministerului, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, agenţia de presă ucraineană (oficial) Ukrinform, citând portalul turc Gunes, a comunicat că două nave ale Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two /SNMCMG2/) – nava amiral germană FGS Werra (A514) şi dragorul turc Akcakoca – au intrat marţi în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului german al Apărării, în cursul acestei deplasări, programată cu mult timp în urmă, nava FGS Werra va vizita porturile bulgare Burgas şi Varna.

Germania a preluat conducerea prin rotaţie a SNMCMG2 la 1 ianuarie, în frunte cu comandantul Martin Schwarz. În componenţa grupului SNMCMG2 care se va afla în următoarele săptămâni în Marea Neagră pentru misiuni privind asigurarea securităţii pe flancul estic al NATO fac parte şi un dragor român şi unul bulgar, conform Ukrinform, citat de Agerpres.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, miercuri, în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)