Miniştrii sănătăţii din statele membre ale Uniunii Europene vor avea o reuniune extraordinară în dimineaţa zilei de 6 martie, la Bruxelles, ”pentru a discuta despre măsurile privitoare la coronavirus”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Consiliului UE, pe contul său de Twitter, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Coronavirusul a contaminat 815 persoane şi a cauzat 19 decese în ţările UE, în Regatul Unit, Elveţia şi Norvegia, conform datelor furnizate de Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor, ce are sediul la Stockholm.
Italia este statul european cel mai afectat, cu 650 de persoane infectate şi 17 decese. Ţara a devenit de o săptămână o platformă de răspândire a Covid-19 în lume. Primele cazuri înregistrate în America latină (Brazilia şi Mexic) şi Africa subsahariană (Nigeria) sunt persoane sosite din peninsula italiană.
Miniştrii sănătăţii europeni au avut deja pe 13 februarie o reuniune extraordinară pe acest subiect.
”Răspunsul UE la epidemia Covid-19 a fost prompt şi eficace. A existat o bună cooperare la toate nivelurile între toate părţile implicate, însă nu trebuie să considerăm că este suficient. Uniunea Europeană şi statele sale membre trebuie să asigure o cooperare şi mai strânsă în cadrul Uniunii”, declara reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE, ministrul croat al sănătăţii Vili Beros, după reuniunea din 13 februarie.
Cu acea ocazie, miniştrii sănătăţii din UE au avut un schimb de opinii cu privire la implicaţiile epidemiei de Covid-19 şi au analizat măsurile întreprinse ca răspuns, precum şi modalităţile de a-şi consolida cooperarea în domeniul sănătăţii publice. În concluziile reuniunii, ei au salutat răspunsul eficient al UE la ameninţarea reprezentată de o potenţială declanşare a unei pandemii şi au cerut continuarea şi intensificarea cooperării, atât la nivelul UE, cât şi la nivel internaţional.