Preşedintele Donald Trump, primul lider străin primit de noul împărat al Japoniei

civic press

Preşedintele Donald Trump a fost primit luni, la Tokio, de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako, devenind astfel primul lider al unui guvern străin primit în audienţă de noul împărat al Japoniei de la urcarea acestuia pe tron la 1 mai, după abdicarea tatălui său, Akihito, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Preşedintele american și-a început vizita în Japonia sâmbătă, fiind întâmpinat de noul împărat şi de soţia sa la palatul imperial din Tokio, într-o ceremonie oficială. Vizita va dura până marți.

Şeful statului american şi-a manifestat încântarea de a beneficia de onoarea primei recepţii oferite de împăratul Japoniei. Acesta i-a invitat pe preşedinte şi pe soţia sa la un dineu de stat somptuos în seara zilei de luni.

“Sunt peste 200 de ani de când nu a mai avut loc un astfel de eveniment în istoria Japoniei. Aşadar, este o mare onoare să reprezint Statele Unite”, a declarat Trump duminică seara la un banchet oferit de premierul Abe.

Tot în cursul zilei de luni preşedintele american a avut convorbiri oficiale cu premierul Shinzo Abe, pe agenda discuţiilor aflându-se negocierile comerciale bilaterale în curs şi dosarul nord-coreean. Preşedintele Donald Trump a deplâns existenţa unui “enorm dezechilibru” comercial cu Japonia, apreciind însă că există soluţii de depăşire a acestuia.

“Lucrăm asupra dezechilibrului schimburilor comerciale – dezechilibrul este enorm – şi noi lucrăm la asta”, a declarat şeful statului american, o aluzie la negocierile comerciale în curs. “Sunt sigur că vom găsi o soluţie cândva în viitor”, a adăugat Trump, în contextul în care nu se întrevede încheierea unui acord înaintea verii.

Totodată, preşedintele Statelor Unite a estimat că ţara sa şi Coreea de Nord au un “mare respect” reciproc, în pofida impasului în care se află negocierile din dosarul nuclear şi a testelor cu rachete desfăşurate recent de autorităţile de la Phenian.

“Multe lucruri bune se vor întâmpla cu Coreea de Nord (…) Am parcurs un drum lung” a declarat Trump la începutul discuţiilor cu premierul Japoniei.

“S-a construit un respect bun, fără îndoială chiar un mare respect între SUA şi Coreea de Nord”, a insistat preşedintele american, potrivit AFP, relatează Agerpres. (Foto: (c) Jonathan Ernst/REUTERS)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
ACTUALIZARE: Biroul Electoral Central a centralizat, marți, până la ora…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)