Pedepse mai aspre pentru folosirea telefoanelor în timpul condusului

civic press

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care propune interzicerea, în timpul mersului, a folosirii telefonului mobil sau a tabletei, nerespectarea acestei prevederi fiind pedepsită cu 9-20 puncte-amendă (clasa a IV-a) şi 6 puncte de penalizare.
Prin prezentul proiect de act normativ se propune:
Interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

De asemenea,  se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV-a) şi 6 puncte de penalizare. În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.

Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Proiectul prevede că noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Pe perioada celor 60 de zile, poliția rutieră din cadrul Poliției Române va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

Textul proiectului poate fi consultat pe www.mai.gov.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
9 februarie, ora 14:00, Cluj Arena: România - Georgia 16 februarie, ora…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)