OINA, sportul naţional al României, se va practica în India

civic press

Preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, a declarat, sâmbătă, că sportul naţional al României se va practica în curând în India, reprezentanţii ţării asiatice urmând să ajungă la sfârşitul acestei luni la Bucureşti pentru a învăţa regulile şi principiile de desfăşurare ale oinei, relatează Agerpres.

“Sportul naţional al României a ajuns în India, am trimis deja mingi şi bastoane acolo. În India s-a constituit un ONG care se numeşte Federaţia Indiană de Oină. Chiar dacă nu are statut de federaţie, pentru că este prea devreme, acest ONG se va ocupa de dezvoltarea oinei în India. Am fost contactat de reprezentanţii indieni, eu am făcut demersurile pentru obţinerea vizelor, iar dânşii vor veni pe 26 mai în România pentru a învăţa toate regulile sportului nostru naţional. Ulterior, când se vor disputa primele meciuri de oină în India vom fi şi noi invitaţi acolo. Este un prim pas, dar unul foarte important, pentru că în prezent oina se mai practică în afară de România doar în Republica Moldova”, a spus preşedintele FRO pentru Agerpres.

Preşedintele FRO a menţionat că în viitor îşi doreşte ca împreună cu reprezentanţii altor sporturi tradiţionale asemănătoare cu oina să organizeze o competiţie europeană. “Eu sunt şi vicepreşedintele Asociaţiei Europene a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale şi am avut ocazia să promovez în străinătate oina, care a fost foarte apreciată. Este un sport dinamic, un sport spectaculos, care este un pic altfel faţă de jocurile tradiţionale. Mai sunt alte sporturi asemănătoare cu oina în Europa, tocmai de aceea ne dorim să organizăm la Cluj un Festival al Sporturilor şi Jocurilor Tradiţionale. Ar fi bine să putem aduce împreună toate sporturile asemănătoare cu oina, să ajungem la un numitor comun pentru a putea organiza în viitor chiar o competiţie europeană”, a mai afirmat preşedintele.

Atestată documentar pentru prima oară în anul 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă, oina a fost declarată sport naţional la 3 iulie 2014 de către Parlamentul României prin modificarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Jucătoarea română de tenis Simona Halep (27 ani), numărul trei…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)