Moldova: Igor Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip privind dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate

civic press

ACTUALIZARE: Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a anunţat ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate, informează Unimedia şi Radio Chişinău, citate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în dimineaţa zilei de marţi, într-o nouă componenţă. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgenţă raportul Kroll 2 (de la consorţiul Kroll, care anchetează asupra aşa-zisului Furt al Miliardului din bănci ale RMoldova. Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mişcări financiare prin care în perioada 2012-2014 din Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldoveneşti, pe atunci echivalentul unui miliard de dolari americani – n.r.). După şedinţă, Igor Dodon a declarat presei că guvernul, parlamentul şi Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internaţională Kroll detalii despre investigaţiile făcute.

Membrii CSS au mai solicitat BNM şi Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din Republica Moldova. Ei susţin că ar avea informaţii despre tentative de scoatere a unor sume importante din ţară.

La aceeaşi şedinţă, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele “atentează asupra securităţii naţionale’.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘preşedinte interimar’.

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Preşedintele Dodon acuză Curtea Constituţională de atentat la securitatea naţională

Membrii Consiliului Suprem de Securitate din Moldova s-au reunit marţi într-o ședință organizată de preşedintele Igor Dodon, după ce acesta semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării, din care fac parte Maia Sandu și Zinaida Greceanîi, relatează stiripesurse.ro.

La finalul şedinţei, Dodon a acuzat Curtea Constituţională de atentat la securitatea naţională şi de decizii contrare Constituţiei, în condiţiile în care Curtea este singura autoritate care interpretează legea fundamentală.

“Consiliul Suprem de Securitate a luat act de deciziile Curţii Constituţionale din ultimele zle şi le califică ca fiind arbitrare, contrare Constituţiei şi atentat asupra securităţii naţionale”, a declarat Dodon.

De asemenea, preşedintele Moldovei a anunţat că a semnat decretul de anulare a deciziei de dizolvare a Parlamentului.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Contractul privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii ”Modernizarea liniei…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)