Iohannis s-a întâlnit cu delegația PSD, pe care a criticat-o spunând că s-au folosit de necazul a doi foști deținuți politici, iar despre neparticiparea ALDE că “nu este interesat de un dialog cu preşedintele României”

civic press

Actualizare: Liderul ALDE şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Târgovişte, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis, vineri dimineaţă, o scrisoare personală în care a reiterat motivele pentru care ALDE nu va participa la consultările de la Cotroceni pe tema referendumului.

“Partidul nostru ca partid liberal are ca valoare supremă apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În perioada comunistă, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti erau călcate în picioare, iar călcarea în picioare era făcută de uneltele regimului. Dintre aceste unelte a făcut parte cu brio domnul Augustin Lazăr care este procurorul general al României. Şi pentru că preşedintele Iohannis se declară anticomunist, i-am cerut să pună în aplicare această atitudine anticomunistă şi să îl elibereze din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr ca o condiţie în prealabil a participării noastre la consultări. Nu este corect ca una să spunem şi alta să fumeze, cum se spune pe româneşte. Nu putem la 30 ani de la căderea comunismului ca persoana care conduce Parchetul General, şi de la care se aşteaptă să aibă o atitudine corectă faţă de lege şi un profil moral corespunzător, să conducă Procuratura prin tot ce a făcut prin încălcarea drepturilor deţinuţilor politici din perioada comunistă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a adăugat că modul în care s-au desfăşurat consultările de la Cotroceni i-au întărit ideea că decizia de a nu participa a fost una corectă.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu delegația Partidul Social Democrat, în cadrul discuțiilor pe care șeful statului le-a întreprins cu partidele parlamentare și care vizează temele despre justiție și referendum. PSD a trimis la Palatul Cotroceni o delegaţie formată din vicepreşedintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, şi doi foşti deţinuţi politici, Marin Iancu şi Ioan Muntean, potrivit Agerpres.

Înainte de începerea consultărilor, şeful statului a anunţat că va avea, la final, o discuţie separată cu cei doi foşti deţinuţi politic.

“Să ştiţi că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră. O să mai vorbim câteva minute după”, le-a spus Iohannis în debutul întâlnirii.

Cei doi foşti deţinuţi politic l-au acuzat pe actualul procuror general Augustin Lazăr că le-ar fi refuzat eliberarea din închisoare în anii ’80, pe vremea când acesta făcea parte din comisia de eliberare de la Penitenciarul Aiud.

Social-democratul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat vineri că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul din 26 mai.

“Cu privire la referendum, am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei că Parlamentul (…) va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ cu recomandările făcute acolo”, a anunţat Nicolicea, după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni.

Unul dintre deținuții politici, Marin Iancu, a fost închis la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni. Celălalt deținut a fost Ioan Muntean. El a stat închis la Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.

Cei doi foști deținuți politici i-au propus lui Klaus Iohannis două întrebări. Propunerile au fost prezentate în spațiul public de Eugen Nicolicea (PSD) și îl vizează pe actualul procuror general al României, Augustin Lazăr.

  • „E normal să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari?
  • E normal ca la 30 de ani de la căderea regimului opresiv comunist foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?”, a prezentat Eugen Nicolicea propunerile celor doi.

După întrevederea cu reprezentanții PSD, Iohannis a susținut o declarație de presă în care a criticat reprezentanții PSD pentru încercarea “de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției”, dar și lipsa reprezentanţilor ALDE de la consultările organizate la Palatul Cotroceni, spunând că acest partid “nu este interesat de situaţia justiţiei” din România.

“Din delegația pesedistă au făcut parte și două persoane, foști deținuți politici. După partea oficială de consultare, mi-am făcut timp și i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am mai spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor. Dar, trebuie să spun în același timp că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare de-a dreptul jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost neîndreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, cineva care a trăit în perioada comunistă îți dorește altceva decât o justiție independentă și o justiție dreaptă. Și pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului pesedist asupra justiției, convoc acel referendum din 26 mai.”, a declarat Klaus Iohannis.

“Ar fi trebuit tot astăzi să participe la consultări şi reprezentanţii ALDE. Ei nu au venit. ALDE nu este interesat de un dialog cu preşedintele României, nici de situaţia justiţiei din România”, a continuat președintele, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a avut joi consultări pe tema justiției cu PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, iar vineri cu o delegaţie a PSD.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, în portul militar Constanţa,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)