Germania investește în bazele militare din Lituania

civic press

Germania va înveşti 110 milioane de euro în infrastructura militară din Lituania până în 2021, a declarat luni ministrul german al Apărării, Ursula von der Leye, subliniind angajamentul continuu al Berlinului pentru apărarea aliaților săi din regiunea baltică, relatează ShephardMedia și Reuters, potrivit defenseromania.ro.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a anunțat o investiție masivă pentru dezvoltarea infrastructurilor batalionului multinațional al NATO din această țară.

În 2017, NATO a detașat patru batalioane multinaționale în Polonia și în statele baltice pentru a combate posibile acțiuni militare venite din partea Rusiei.

Germania coordonează peste 1.200 de soldaţi NATO din 10 ţări, trimişi în Lituania acum doi ani ca parte din eforturile Alianţei de a-şi consolida poziţia faţă de Rusia în Europa de Est după anexarea Crimeei de către Moscova.

„Vrem să fie clar că Lituania nu este singură şi nu va fi niciodată singură. Nu va mai trebui să îşi sacrifice niciodată libertatea şi independenţa”, a afirmat von der Leyen în timpul unei vizite la forţele germane. „Vom sta aici cu Bundeswehr (forţele armate germane) câtă vreme este nevoie şi câtă vreme situaţia o cere”, a adăugat ea.

Von der Leyen a informat că Germania va investi 50 de milioane de euro în acest an în cazărmi şi alte facilităţi pentru forţele NATO, iar cheltuielile vor ajunge până la 110 milioane de euro până în 2021.

Ministrul Apărării din Lituania, Raimundas Karoblis, a declarat: „Este pentru prima oară când auzim atât de clar şi de la un nivel politic atât de înalt că Germania este aici pe termen lung, până când situaţia securităţii se va schimba”.

Lituania, o fostă republică sovietică, a aderat la NATO alături de Letonia şi Estonia şi alte şase ţări ex-comuniste, printre care şi România, în 2004.

Cele trei state baltice, care au fost anexate forțat de Uniunea Sovietică în 1940 și-au asigurat independența doar după căderea comunismului, Anexarea ilegală de către Rusia a Penisnulei la Crimeea, în 2014,  și sprijinul acordat separatiștilor pro-rusi din estul Ucrainei, au făcut că statele baltice să-şi pună mari semne de întrebare  cu privire la gradul de securitate din regiune.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Judecătorii Tribunalului Olt au decis, marţi, ca satul arădean Nadăş…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)