ACTUALIZARE: Cu 275 de voturi ”pentru”, 122 – ”împotrivă” şi 2 abţineri, Parlamentul a adoptat, vineri, proiectul bugetului de stat pe 2019.
La proiectul bugetului de stat propus de Guvern au fost adoptate mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 pentru majorarea alocaţiilor copiilor începând cu 1 martie, de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani de la 200 la 300 de lei. Pentru punerea în aplicare a acestei prevederi a fost modificată legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, majorându-se deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76%. Amendamentul a aparţinut deputatului PNL Robert Sighiartău, potrivit Agerpres.
De asemenea, plenul a mai decis, adoptând un amendament propus de liderul PSD, Liviu Dragnea, diminuarea bugetului SRI cu 445.000.000 lei, al Serviciului de Informaţii Externe – cu 30.000.000 lei şi al SPP – cu 50.000.000 lei, fiind suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului “Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului “Diabet juvenil”.
Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost suplimentat pentru finanţarea programului “Masă caldă”. În schimb, au fost diminuate bugetele Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe.
Bugetul Academiei Române a fost majorat în plen printr-un amendament cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.
Alt amendament adoptat de plen a fost propus de deputatul PMP Ionuţ Simionca și prevede finanţarea cu 5.360.000 lei a unui complex sportiv în comuna Rodna din Bistriţa-Năsăud, fiind majorat în acest sens bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
De asemenea, plenul a aprobat şi cele patru amendamente admise de comisiile de buget-finanţe la Ministerul Transporturilor, unul dintre acestea vizând alocarea a 23.500.000 lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, parte din Autostrada ”Unirii”. Suma se asigură prin redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Transporturilor.
Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a putea fi dublată alocaţia pentru copii
Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era iniţiat, la 2,76%, pentru a susţine creşterea alocaţiilor votată joi de Parlament.
„În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat, joi, de Comisia de buget la articolul 3 din proiectul de lege.
Raportul de admitere al Comisie de buget-finanţe urmează să primească votul în plenul de vineri dimineaţă al Camerei Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege. Imediat după, plenul Camerei, va avea loc plenul reunit al Parlamentului, unde va fi dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.
Modificarea Legii privind plafoanele vine în contextul adoptării unui amendament la proiectul de buget, în plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Iniţial modificarea a fost propusă de deputatul PNL Robert Sighiartău, iar sursa de finanţare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.
Ulterior adoptării acestui amendament al PNL, coaliţia PSD-ALDE a revenit asupra modificării, Liviu Dragnea precizând de la tribuna Parlamentului că sursa de finanţare precizată de liberali nu este sustenabilă. Liderul PSD a adăugat că majorarea alocaţiei pentru copii poate fi făcută doar prin mărirea deficitului bugetar.
„Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoştinţe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocaţiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecinţă amendamentul rămâne acelaşi, dar sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel, deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocaţiilor de stat pentru a se putea mări într-adevăr alocaţiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere. (Foto: rador.ro)