Bogdan Mateescu, membru CSM, a afirmat că OUG 7/2019 prin care au fost aduse modificări legilor Justiţiei trebuie abrogată

civic press

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat luni că OUG 7/2019, prin care au fost aduse modificări legilor Justiţiei, trebuie abrogată, susţinând că depăşeşte solicitările exprimate de Consiliu.

Din punctul nostru de vedere şi din punctul meu de vedere, ordonanţa trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul a fost consecvent în solicitările sale, a făcut aceleaşi propuneri şi cu ocazia modificării legilor Justiţiei. Aceleaşi propuneri sunt, în principiu, menţionate şi în adresa pe care preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul Secţiei pentru judecători, a înaintat-o Guvernului“, a declarat Bogdan Mateescu la finalul şedinţei plenului CSM, potrivit Agerpres.

El a adăugat că CSM nu a solicitat ca un judecător să poată ocupa funcţia de procuror general şi a vorbit despre principiul separării carierelor între procurori şi judecători.

Nu am solicitat niciodată, pe separarea carierelor, un judecător în funcţie să fie procuror general. Reamintesc că singurul organ abilitat constituţional pentru a gestiona cariera magistraţilor este Consiliul Superior al Magistraturii. Astăzi, (…) un judecător poate fi trecut procuror cu avizul Secţiei, dar cu votul Plenului. Or, pe modificarea aceasta, ministrul şi preşedintele României ar putea numi fără niciun drept de decizie, ci doar cu un aviz consultativ al plenului, un judecător în funcţia de procuror general, încălcându-se principiul separării carierelor, pe care şi noi l-am susţinut tot timpul“, a explicat Mateescu.

Luni, plenul CSM s-a întrunit în şedinţă pentru a dezbate efectelor OUG 7/2019,  ordonanţă privind legile Justiţiei adoptată pe 19 februarie. (Foto: digi24.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Prin adoptarea OUG 7/2019, care modifică în regim de urgenţă,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)